Είναι τα βιντεοπαιχνίδια πραγματικά τόσο άσχημα όσο πιστεύουμε ότι είναι είναι; Η ερώτηση είναι απολύτως σοβαρή. Ο γιος μου θα γίνει ζόμπι, αν παίζει βιντεοπαιχνίδια περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα; Υπάρχουν πιθανά οφέλη στο να παίζεις βιντεοπαιχνίδια; (Μεταξύ μας, ναι, μάλλον ναι, και δεν ξέρω, αλλά δεν παίρνω και όρκο). Αυτά είναι όλα μεγάλα ερωτήματα και δεν έχω ιδέα ποιες είναι οι απαντήσεις. Αλλά αυτό δεν θα με εμποδίσει από το να ανοίξω κουβέντα, ούτως ή άλλως.

Πρέπει αρχικά να σας πω ότι δεν είμαι ειδικός, είμαι μπλόγκερ. Που είναι ακόμη καλύτερο, αν και πλέον ο πάσα εις πετάει ό,τι μπαρούφα του κατέβει στο κεφάλι και δηλώνει μπλόγκερ (οπότε έχει άφεση; Δεν ξέρω πώς την έχουν δει μερικοί). Άρα αν σας πω, ότι ίσως είναι καλύτερα να κάνετε αυτό ή το άλλο στο συγκεκριμένο θέμα, κι εσείς το κάνετε, ε, κακό του κεφαλιού σας.

Υπάρχουν πραγματικά οφέλη στα βιντεοπαιχνίδια;

Σήμερα, σκέφτηκα να μοιραστώ με εσάς, το αγαπημένο μου αναγνωστικό κοινό, μερικά απαυγάσματα σοφίας, σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια. Έχω γράψει για τα βιντεοπαιχνίδια και πιο πριν. Αυτή τη φορά όμως, θα μιλήσω για μερικά από τα καλά στοιχεία που έχουν τα βιντεοπαιχνίδια. Ξέρατε ότι υπάρχουν άρθρα σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά οφέλη; Ήμουν σίγουρη ότι κάτι θα υπήρχε, δεν μπορεί να είναι όλα τόσο στραβά. Είπαμε, ειδικός δεν είμαι, ωστόσο δεν θα αφήσω την έλλειψη γνώσης να σταθεί στο δρόμο μου.

Υπάρχουν πραγματικά οφέλη στα βιντεοπαιχνίδια;
Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσω για τα τέσσερα οφέλη που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, για τα βιντεοπαιχνίδια. Και πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

Συντονισμός χεριών / ματιών

Ο συντονισμός χεριού / ματιού είναι η επικοινωνία μεταξύ του ματιού και του χεριού. Το μάτι βλέπει κάτι και το χέρι αντιδρά, κατευθυνόμενο από το μάτι. Εάν είχα κάνει κάποια έρευνα για το θέμα αυτό, πιθανότατα θα είχα βρει αποδείξεις ότι η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών, για κάποιες ώρες την ημέρα, βελτιώνει το συντονισμό των χεριών και των ματιών σας. Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι τρόποι βελτίωσης του συντονισμού των χεριών / ματιών, αλλά όλοι απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια.

Για παράδειγμα, το βόλεϊ  βελτιώνει το συντονισμό των χεριών / ματιών, αλλά απαιτεί την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Για πολλούς gamers αυτό είναι ένα σοβαρό αρνητικό. Το σχέδιο, η ζωγραφική, η κεραμική, το πλέξιμο βρε αδερφέ στην τελική, βελτιώνουν επίσης το συντονισμό των χειρών και των ματιών. Οδηγούν όμως και σε πρόσθετη ακαταστασία. Τα έργα τέχνης εμφανίζονται αναπόφευκτα σαν μανιτάρια τριγύρω στο σπίτι. Και άντε τώρα να μπαίνεις σε περιπέτειες να τα πουλήσεις, να τα αποθηκεύσεις, ή ακόμη χειρότερο, να τα ανακυκλώσεις. Γι’ αυτό, κάτσε εκεί με το βιντεοπαιχνίδι σου, μια χαρά θα είναι.

Προστασία από απαγωγή

Είναι το έτος 2085. Φανταστείτε ότι περπατάτε αμέριμνα όταν ξαφνικά σας απαγάγει μια αδίστακτη ομάδα gamers. Αφού επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει φράγκο για λύτρα, γιατί στα νιάτα σας παίζατε βιντεοπαιχνίδια, άρα δεν αποκτήσατε καμία εργασιακή δεξιότητα, συμφωνούν να σας αφήσουν ελεύθερο με μια προϋπόθεση: να τους κερδίσετε σε ένα βιντεοπαιχνίδι της επιλογής τους. Εάν κερδίσετε, είστε ελεύθερος. Αν χάσετε, παραμένετε κλειδωμένοι στο υπόγειο τους για πάντα. Απλό ε; Ευτυχώς, δεν χάσατε το χρόνο σας παίζοντας με το μπαμπά σας όταν ήσασταν παιδί. Η φοβερή σας δεξιότητα ως gamer, θα σας σώσει από το να είστε μια ζωή κλεισμένος σε ένα υπόγειο. Είστε ελεύθεροι να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας στο σαλόνι σας, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Γελάτε; Για θυμηθείτε τί κάνατε όταν βλέπατε το Back to the Future, όταν βγήκε, και τί κάνετε όταν το βλέπετε τώρα. Χα, σας κόπηκε το γέλιο;

Μυϊκή ενδυνάμωση

Όλοι μας ανησυχούμε αν τα παιδιά μας γυμνάζονται αρκετά. Είμαστε οι γονείς τους και θέλουμε να τα βλέπουμε υγιή και γερά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκτήσει κανείς δυνατούς, υγιείς μύες. Κάνοντας αθλήματα, σηκώνοντας βάρη, ακόμη και το να πάει κανείς από τον καναπέ μέχρι το ψυγείο, όλα έχουν τα οφέλη τους. Το έχουμε ακούσει εκατομμύρια φορές από όλους τους λεγόμενους εμπειρογνώμονες. Αλλά αν διεξαχθεί μια νέα έρευνα, θα μπορούσε να δείξει ότι ένα πολύ σημαντικό σύνολο μυών παραμελείται άσχημα στο σημερινό τρόπο ζωής: οι μύες στον αντίχειρα.

Χρησιμοποιούμε τους αντίχειρές μας με αμέτρητους τρόπους, από το να κάνει κάποιος ένα απλό σήμα για οκ, μέχρι να κάνει ωτοστόπ. Δίνουμε όμως σε τούτα τα σημαντικά μας μέλη την υποστήριξη που χρειάζονται; Είμαι βέβαιη ότι θα συμφωνούσατε, η απάντηση είναι ένα ηχηρό “όχι”. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος να δώσουμε στους μύες του αντίχειρά μας την άσκηση που χρειάζονται – και μπορείτε να το κάνετε στην άνεση του σπιτιού σας: τα βιντεοπαιχνίδια. Δέκα λεπτά την ημέρα είναι πολύτιμα, οπότε φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν 4 – 6 ώρες την ημέρα! Και το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κουνάτε τους αντίχειρές σας! Τέλειο;;;

Υπάρχουν πραγματικά οφέλη στα βιντεοπαιχνίδια; - bottom
Photo by Caspar Rubin on Unsplash

Απόλυτη έλλειψη προσοχής σε οτιδήποτε άλλο

Υποθετικό σενάριο ξανά. Γιατί φυσικά δεν μας έχει τύχει. Επιστρέφετε στο σπίτι μια μέρα για να δείτε ότι ο γιος σας δεν έχει κάνει καμία από τις δουλειές του επειδή, όπως λέει, ποτέ δεν συμφώνησε να τις κάνει. Αναγνωρίζετε σε αυτό τον εαυτό σας; Το να συμφωνήσει ο γιος σας να κάνει σχεδόν οτιδήποτε, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και στις καλύτερες μέρες. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Το λάθος που οι περισσότεροι γονείς κάνουν, είναι να ζητάνε διάφορα κουλά, όπως το να καθαρίσει το δωμάτιό του, την ώρα που το παιδί τους βρίσκεται σε επαφή με το περιβάλλον του.

Για άλλη μια φορά, τα βιντεοπαιχνίδια δίνουν τη λύση. Ένα παιδί που βρίσκεται “μέσα” σε ένα βιντεοπαιχνίδι θα πει ναι σε σχεδόν οτιδήποτε, προκειμένου να σκάσει η μαμά ή ο μπαμπάς. Και το να είναι τόσο “μέσα” στο παιχνίδι σημαίνει δεν έχει καμία ικανότητα να αντιληφθεί σε τί πραγματικά συμφωνεί. Bingo!

Ο συγχρονισμός είναι το παν εδώ. Περιμένετε έως ότου το παιδί σας να κοντεύει να κερδίσει την πίστα που παιδεύεται ένα μήνα να κερδίσει και χτυπήστε εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Είναι ένα χτύπημα που θέλει χειρουργική ακρίβεια. Είναι βέβαιο ότι ο γιος σας θα συμφωνήσει σε ό,τι πείτε. Απαντήσεις του τύπου “Ναι, οκ, καλά, οτιδήποτε” μεμονωμένα ή όλα μαζί, έχουν την ισχύ επίσημου συμβολαίου!

Το συμπέρασμα

Συνοπτικά, εξετάσαμε τέσσερα από τα οφέλη που μπορούν να έχουν τα βιντεοπαιχνίδια. Κάθε ένα από αυτά μπορεί ίσως να υποστηριχθεί από σοβαρά επιστημονικά δεδομένα, αλλά δεν μπορώ να ψάξω, ακόμη δεν ήπια καφέ.

Αυτό το άρθρο είναι ξεκάθαρα και απόλυτα ειρωνικό και πάει παρέα με το χέρι της μάνας. Για τους ίδιους σχεδόν λόγους. Έτσι, για να μην νομίζετε ότι είμαστε η οικογένεια της διαφήμισης με το βούτυρο. Και λέω σε όλο το άρθρο ο γιος σας, και όχι η κόρη σας, γιατί δυο γιους έχω και καμία κόρη. Αν είναι και οι κόρες έτσι, να μου το πείτε να το συμπεριλάβω.

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up