Απλά… ανάρπαστο!

Μόνο αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν το γαλακτομπούρεκο που έφτιαξα προχθές, μιας και μαγείρεψα αρακά (καταλάβατε τώρα, για να τους καλοπιάσω μπας και φάνε και φαΐ, και φυσικά, πέτυχε!). Αφού τους κράτησα σαν καρότο το γαλακτομπουρεκάκι μπρος στις μυτούλες τους, και τους απείλησα ότι αν δεν φάνε φαγητό δεν θα φάνε ούτε και γλυκό, ετίμησαν από ένα πιάτο αρακά έκαστος! Είχε τόση επιτυχία το γλυκό, που από ένα ταψί το επόμενο πρωί υπήρχε ενάμισι κομμάτι μόνο – ούτε για τον καφέ δηλαδή.

Το γαλακτομπούρεκο της μανούλας

Συνταγές βρήκα πολλές, με επικρατέστερη αυτή που υπάρχει πάνω στο σακουλάκι από το Ψιλό Σιμιγδάλι Μύλοι Αγίου Γεωργίου, αλλά μετά από δυο τρεις δοκιμές κατέληξα σε μικρές αλλαγές και ιδού αυτή που έφτιαξα:

Τί βάζουμε

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (1 κούπα του τσαγιού)
1 λίτρο γάλα (5 κούπες του τσαγιού)
150 γρ. ζάχαρη (¾ κούπας του τσαγιού)
4 αυγά
70 γρ. βούτυρο
ξύσμα ενός λεμονιού
450 γρ. φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι:

500 γρ. ζάχαρη (2 ½ κούπες του τσαγιού)
200 γρ. νερό (1 κούπα του τσαγιού)
χυμό ενός λεμονιού
Τί κάνουμε

Βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το ξύσμα σε κατσαρόλα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να πήξει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ώσπου να κρυώσει λίγο, χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν (ή να ασπρίσουν, όπως θέλετε πείτε το). Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 5 στρώσεις φύλλο, αλείφοντας ανάμεσα με βούτυρο (δεν το λυπόμαστε, του δίνει νοστιμιά). Προσθέτουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με άλλες 5 στρώσεις φύλλο βουτυρωμένο. Βουτυρώνουμε και το πάνω φύλλο και χαράζουμε ελαφρά τις μερίδες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40′-50′. Στο μεταξύ βράζουμε το σιρόπι για 5′ και περιχύνουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο.

Ροδαλά ροδαλά τα φύλλα, χρυσαφιά απ’ το βουτυράκι, μοσχομυριστά απ’ το λεμονάκι, τρώγονται και σκέτα! Η κρέμα δε, απλά υπέροχη, σ’ αφήνει με μια αίσθηση αγαλλίασης … Αν σας αρέσουν τα σιροπιαστά γλυκά, δοκιμάστε το ανεπιφύλακτα, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Και στείλτε μου κι εμένα ένα κομμάτι!

 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

6 Σχόλια

    • Και τί γλάστρα! Όχι ό,τι κι ό,τι… με τα γαλακτομπουρεκάκια της, με τα κεκάκια της, με τις πιτσούλες της… Πολύ πότισμα! Αλλά χαλάλι, αφού τρώνε τον αρακά. Φιλιά!

  1. Πωπω, τι μου κάνεις μεσημεριάτικα!!!!!! Πεθαίνω για γαλακτομπούρεκο, δεν στέλνεις με το ΚΤΕΛ κανένα κομμάτι;

    • Done!!! Αλλά θα περιμένω εντυπώσεις, ναι;;; Προς το παρόν, μέχρι να φτάσει το ΚΤΕΛ, δεν το ξεπετάς γρήγορα γρήγορα; Από αρχή ως τέλους είναι μιάμιση ώρίτσα μόνο. <3

Write A Comment

Scroll Up
2 Shares
Share2
Pin
Tweet
+1
Wordpress Copy paste blocker plugin powered by http://jaspreetchahal.org