Σας έλεγα λοιπόν ότι ήξερα μερικά πράγματα  πριν γεννήσω, που ως δια μαγείας τα ξέχασα μόλις γέννησα! Θες το άγχος του πρώτου μωρού, θες η κούραση, θες η δυσκολία του θηλασμού, όλα παίζουν (έπαιξαν) το ρόλο τους. Γεγονός είναι ότι σε κάποια φάση, πελάγωσα. Και δεν ήμουν η μόνη, ευτυχώς. Όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, είχα την τύχη να έχω τις υπέροχες φίλες μου! Και τα περνούσαμε σχεδόν παράλληλα. Επιστρέφω λοιπόν στη λίστα όσων ξέχασα:

 • Δεν είναι έγκλημα να φασκιώσετε το μωράκι. Δεδομένου ότι όσο μεγάλωνε είχε συνηθίσει να είναι σ’ έναν περιορισμένο χώρο, νιώθει ασφάλεια αν κάπως του θυμίζετε αυτό το χώρο. Τυλίξτε το με μια πάνα αγκαλιάς, αφήστε τα ποδαράκια ελεύθερα να μπορεί να τα κουνάει και κρατήστε το αγκαλίτσα όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν κι εκείνο δεν ησυχάζει. 

 

courtesy of tungphoto

 


 •  Ακολουθήστε το ένστικτό σας! Πολλοί θα σας πουν τί νομίζουν πως έχει το μωρό σας. Εσείς όμως, είναι απολύτως βέβαιο ότι ξέρετε το μωράκι σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο! (Ο πρώτος μας παιδίατρος δεν έχανε ευκαιρία να μου το υπενθυμίζει κάθε φορά που μιλούσαμε, κι έτσι κατάφερα να αποκτήσω εμπιστοσύνη στην ικανότητά μου ως μαμά).
 • Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό… Πιστέψτε με, ακόμη κι αν δεν ακολουθήσετε καμία άλλη συμβουλή, ποτέ, αυτή εδώ μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια! Ακόμη το κάνω! Μόλις πέσουν και τα δυο ζουμπούλια μου σε ύπνο βαθύ, ξεκουράζομαι κι εγώ κι ας γίνεται χαμός δίπλα μου. Οι δουλειές που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν μόλις ξυπνήσουμε όλοι.
 • Δεν υπάρχουν πάγιοι κανόνες. Δεν έχει σημασία τί πιστεύατε πως θα κάνετε όταν γίνετε γονείς. Τα μωρά έχουν ένα μαγικό τρόπο να γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλουν εκείνα. Για παράδειγμα, ο μεγάλος γιος θέλει αγκαλίτσα και χουζούρεμα για να κοιμηθεί, ο μικρός είναι πιο ανεξάρτητος και θέλει την ησυχία του. Δεν έχει σημασία λοιπόν αν λέγατε ότι ΠΟΤΕ δεν θα κάνετε αυτό ή εκείνο, αν λειτουργεί καλά για το δικό σας μωράκι, κάντε το χωρίς τύψεις. 
courtesy of papaija2008
 • Αν αποφασίσατε να θηλάσετε, ζητήστε να λάβετε συμβουλές από πιστοποιημένες συμβούλους σχετικά. Θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν για τους σωστούς τρόπους και να σταθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθειά σας!
 • Αν θηλάζετε, βάλτε ζεστές κομπρέσες στο στήθος σας, θα βοηθήσουν την παραγωγή σας και θα μαλακώνει το στήθος.
 • Αν θηλάζετε, μην αγχωθείτε. Πολλές φορές, τις περισσότερες ίσως, δεν γίνεται αυτόματα, ως διά μαγείας και από μόνο του. Θέλει επιμονή, αρκετή προσπάθεια και υπομονή για να μάθει το μωράκι να πιάνει τη θηλή. Στο δεύτερο παιδί κατάλαβα πόσο διαφορετικά θήλασε το ένα μου μωρό από το άλλο, και πόσο λιγότερη δουλειά χρειάστηκε να κάνω συγκριτικά. Σε κανένα μωρό ωστόσο δεν έγινε χωρίς προσπάθεια.

 

courtesy of Jomphong

 


 • Επειδή οι θηλασμοί κρατούν αρκετή ώρα, κι επειδή είναι βέβαιο ότι σε κάποια φάση θα είστε κουρασμένες, βρείτε μια αναπαυτική θέση για να κάθεστε με ασφάλεια. Δεν θέλετε να κουτουλάτε απ’ τη νύστα και να κινδυνεύετε να πέσετε εσείς ή το μωρό σας κάτω. Έχετε κοντά σας πριν αρχίσετε το θηλασμό, νερό, κάτι για να τσιμπήσετε, και ό,τι σας χαλαρώνει – μουσική, βιβλίο, περιοδικό ή τηλεόραση. Σιγά σιγά θα φτιάξετε μια ρουτίνα για την ώρα του θηλασμού και θα γίνεται πιο εύκολα.
 • Είτε θηλάζετε, είτε δίνετε άλλο γάλα, μην ξεχάσετε να βάζετε το μωράκι να ρευτεί συχνά. Αν δίνετε άλλο γάλα, που δεν είναι το ίδιο εύπεπτο με το μητρικό, συνήθως χρειάζεται να ρευτεί συχνότερα – τουλάχιστον σ’ εμάς έτσι έγινε, γιατί και οι δύο σε κάποια φάση πήραν άλλο γάλα.
 • Πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας για όλες σας τις απορίες – δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις!
 • Βοηθήστε το μωράκι να χαλαρώνει και να ηρεμεί. Συνήθισε τους ήχους της μήτρας σας και πιθανόν να τους έχει ακόμη ανάγκη. Βάλτε του να ακούει αυτό που λέμε “white noise” – αν έχετε “έξυπνο τηλέφωνο” πιθανόν να έχει τέτοια εφαρμογή, ειδάλλως υπάρχουν και cd – ή φασκιώστε το, ή κουνήστε το σιγά σιγά για νανούρισμα. Σ’ εμάς λειτούργησε με εξαιρετικά αποτελέσματα ο ήχος απ’ το πιστολάκι των μαλλιών (και στα δύο αγόρια, ναι, μην γελάτε!), στης μίας φίλης μου το γιο, ο ήχος από την ηλεκτρική σκούπα και στης άλλης φίλης μου ο ήχος του απορροφητήρα!
 • Πάρτε το απόφαση ότι θα είστε κουρασμένη (προσέχετε το χρόνο που χρησιμοποιώ; όχι ότι θα κουραστείτε και πάει, τελείωσε…) πιθανότατα επί μονίμου βάσεως. Οπλιστείτε με υπομονή, προσπαθήστε να αποκτήσει το μωρό σας κάποιο πρόγραμμα όσο μπορείτε, χωρίς να το πιέσετε όμως.
 • Αν ως τώρα δεν είχατε ευελιξία στο πρόγραμμά σας και τις υποχρεώσεις – δραστηριότητές σας, το πιθανότερο είναι ότι με το μωρό, θέλοντας και μη, θ’ αποκτήσετε. Βγαίνετε απ’ το σπίτι με το μικρούλι σας για να ψωνίσετε, να πάτε σε τράπεζα, ΔΕΗ, φούρνο κλπ κλπ. Και το μωράκι αρχίζει να κλαίει απαρηγόρητο ενώ έχετε βάλει τα μισά πράγματα στο καρότσι του σούπερ μάρκετ. Δεν είναι ντροπή να αφήσετε το καρότσι και να φύγετε! Πιστέψτε με, το έχω κάνει… Λίγο σοκαριστικό ίσως την πρώτη φορά, αλλά δεν θα σας κάνουν και μήνυση. Το πιθανότερο είναι να θελήσουν να σας βοηθήσουν, ειδικά στο σούπερ μάρκετ οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι και οι ίδιοι γονείς και καταλαβαίνουν! Ε, κι αν δεν καταλαβαίνουν, κάφρικο θα μου πείτε, αλλά δεν πειράζει μια φορά να πατήσετε πάνω στο “δίκιο του πελάτη”…
Θυμάστε τί είπαμε για την μαμά της διαφήμισης, που δεν υπάρχει;;; courtesy of digitalart
 • Παραγγείλτε απ’ έξω μια στο τόσο. Τί αξίζει περισσότερο; Να περάσετε μία ώρα αγκαλίτσα με το μωράκι σας, αποκτώντας συνήθειες και δημιουργώντας αναμνήσεις, ή μαγειρεύοντας; Με το πρώτο μου μωράκι θυμάμαι να είμαστε στον καναπέ, με τα πρόσωπά μας αντικριστά και το μικρούλι μου να χαχανίζει κάθε φορά που κατάφερνε να με δει. Κοντεύει τα πέντε τώρα κι ακόμη κάθεται με το προσωπάκι του κοντά στο δικό μου και γελάμε. Άσε που αν είστε σταθεροί πελάτες κάπου, θα σας προσέχουν ιδιαίτερα αν πείτε πως έχετε νεογέννητο. (Εκτός πια κι αν εμείς ήμασταν τόσο τυχεροί κι έχουν αλλάξει δραματικά τα πράγματα).
courtesy of tiverylucky
Για τώρα θα σταματήσω εδώ, από τα πρακτικά δεν θυμάμαι κάτι άλλο, πέρασε και η ώρα. Κράτησα όμως τα καλύτερα για το τέλος, στην επόμενη (και τελευταία επί τέτοιων συμβουλών) ανάρτηση! Η αφεντιά μου παύει να είναι αυθεντία εκεί και αρχίζετε εσείς! 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

12 Σχόλια

 1. Φυσικά και συμφωνώ σε όλα!!! με έμφαση στο….
  ”Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό… ”’ – δεν υπάρχει πιο σοφή συμβουλή!!

  • Μια συμβουλή που ακολουθώ πιστά ακόμη και τώρα… που δεν είναι πια μωράκια!

 2. Χμμμμ.,…. Μέλλουσα μαμά δεν είμαι όπως ξέρεις,αλλά την ανάρτηση την έστειλα σε μία φίλη!Πολύ καλή Μαρία μου!

  • Σ’ ευχαριστώ Ελεαννάκι μου! Δεν ξέρεις ποτέ, μπορεί να ξαναχρειαστεί! 😉

 3. Έξυπνες και πρακτικές συμβουλές!!!!!! Ευχαριστούμε πολύ!! 🙂 Έρχομαι από το πάρτυ της Ελεάννας μας! 🙂

 4. κοίτα να δεις που τα περισσότερα γίνονται αυτόματα…μπαίνεις στον χορό και χορεύεις τα βήματα χωρίς να ξερεις!!!!
  απ’το πάρτυ

 5. πάρα πολύ ωραίο άρθρα για τις μέλλουσες μαμάδες! τα προσυπογράφω όλα!

  • Μιλάει η εμπειρία Μαχούλα μου… με το πρώτο είμαστε σε αχαρτογράφητες θάλασσες… μετά κάπως βελτιωνόμαστε!

Write A Comment

Scroll Up
0 Shares
Share
Pin
Tweet
+1
Wordpress Copy paste blocker plugin powered by http://jaspreetchahal.org