Μια μετακόμιση είναι βέβαιο ότι θα φέρει μια αναστάτωση (ακόμη και η μικρότερη δυνατή μετακόμιση) και θα προκαλέσει κούραση, ειδικά αν αφορά σε ολόκληρη οικογένεια. Υπάρχουν όμως τρόποι να το πετύχει κανείς χωρίς αναποδιές (τουλάχιστον όχι πολλές) και απρόοπτα, αρκεί να οργανωθεί λίγο (ή πολύ, ανάλογα αν τα πάει καλά με την οργάνωση ή όχι). Η πρώτη και σημαντικότερη ίσως συμβουλή είναι να μην φοβάστε. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα θα γίνουν.

Οπωσδήποτε φυσικά πριν μπείτε στο καινούριο σπίτι, πρέπει να έχει καθαριστεί καλά.

Είτε θα αγγαρέψετε όποια γυναίκα ξέρετε και θα ξεκινήσετε σηκώνοντας τα μανίκια κι εσείς (γιατί ως γνωστόν, σαν το καθάρισμα της Ελληνίδας μάνας, θείας, αδερφής και δευτερο-τριτοξάδερφων δεν έχει),  είτε θα πληρώσετε (μια γυναίκα ή ένα συνεργείο, ανάλογα πόση δουλειά θέλει το νέο σπίτι). Αν πάρετε τη βοήθεια του κοινού υπολογίστε τουλάχιστον 100 – 150€ κόστος, ανάλογα τα τετραγωνικά, και μια φασίνα δικιά σας όταν σας το παραδώσουν έτοιμο (έτσι, μην τυχόν και τους έχει ξεφύγει τίποτα).

Έχετε υπόψιν ότι για να μπείτε και να λειτουργούν όλα εντάξει, θα χρειαστεί να κάνετε μπόλικη δουλειά αρκετά πιο πριν. Με το όλα, εννοώ τη ΔΕΗ, το τηλέφωνο, το ίντερνετ και το νερό. Όχι απαραίτητα μ’ αυτή τη σειρά. Η ΔΕΗ δεν χρειάζεται πολλές μέρες πλέον, αλλά το τηλέφωνο και το ίντερνετ (αν έχετε και συναγερμό πάει πακέτο με αυτά) φροντίστε το έγκαιρα αν δεν θέλετε να αφήσετε ενεργή γραμμή στο σπίτι που αφήνετε. Το νερό δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα, εκτός και αν το σπίτι που θα πάτε δεν έχει κατοικηθεί ποτέ πριν και μπαίνουν όλες οι παροχές από την αρχή.

Φτάνουμε στο βασικότερο όλων: μετακομίζετε μόνοι ή σας κάνει τη μετακόμιση μια μεταφορική;

ΑΝ υπάρχουν φίλοι, συγγενείς και γενικότερα πρόθυμα άτομα να βοηθήσουν, καλώς. Γλιτώνετε τα χρήματα, μπορείτε να τους κάνετε το τραπέζι για να τους ευχαριστήσετε και να το διασκεδάσετε κιόλας.

ΑΝ ΔΕΝ υπάρχουν, ετοιμαστείτε για άλλες επιλογές: κάνει τη μετακόμιση εξ ολοκλήρου η μεταφορική (αμπαλάζ, μεταφορά, κουβάλημα, συνδέσεις, αποσυνδέσεις κλπ) ή κάνετε τη βαριά δουλειά εσείς και τη μεταφορά μόνο η όποια εταιρεία;  Ετοιμαστείτε για budget που ξεκινάει από 200€ περίπου και ανεβαίνει ανάλογα τις απαιτήσεις. Έχοντας κάνει και από τα δύο ήδη, σας λέω με βεβαιότητα ότι αν κάνει τα πάντα η μεταφορική πληρώνετε μεν, αλλά… κυρίες! Μόνο ξεπακετάρετε και βάζετε κατευθείαν στη θέση τους, έτοιμα προς χρήση τα πάντα.

oopsblogara-eykoli-metakomisiΞυπνήστε και ξεκινήστε νωρίς ό,τι και να επιλέξετε πάντως, δεν θέλετε να φτάσει απόγευμα και να κουβαλάτε ακόμη.

ΑΝ κάνετε τη μετακόμιση μόνοι… θέλετε χέρια. Και χέρια πολλά και δυνατά, γιατί όπως και να το κάνεις, ένα βαρύ έπιπλο σίγουρα θα χρειαστεί κουβάλημα. Και το ανέβα κατέβα ορόφους δεν είναι παίξε – γέλασε, θέλει αντοχές. Επίσης θέλετε και όχημα. Βάλε το κόστος για την ενοικίαση του φορτηγού, βάλε και μεροκάματο για τα χέρια αν δεν έχετε δικά σας… βρε μήπως να πάρετε μεταφορική τελικά;

Τέλος, θέλετε κούτες, κολλητικές ταινίες, ψαλίδι ή κοπίδι, μαρκαδόρους, γάντια  και αεροπλάστ (ξέρετε, αυτό το διάφανο με τις φυσαλίδες). Κούτες πολλές. Πολύ περισσότερες από αυτές που νομίζετε ότι θέλετε. Γιατί, καλές οι σακούλες, αλλά με την κούτα γλιτώνεις το μισό ανεβοκατέβασμα. Το χρώμα της ταινίας διαλέξτε το μόνοι σας, μόνο προσέξτε να μην αφήνουν κόλλα πάνω στα έπιπλα, δεν χωράνε τσιγκουνιές εδώ. Με το αεροπλάστ καλύψτε τα πάντα. Όχι, κυριολεκτικά τα πάντα. Θα φτάσουν σχετικά ασφαλή ακόμη και μετά από σύγκρουση με γωνίες, σκαλιά κλπ. και καθαρά.

Τι άλλο;

Παλιότερα θα σας έλεγα ότι θέλετε και εφημερίδες ή περιοδικά για το τύλιγμα των γυαλικών, πιατικών κλπ ευθραύστων. Πλέον, θα σας πω ότι θέλετε χαρτί κουζίνας. Μπόλικο, και από δίφυλλο και πάνω. Γιατί ό,τι τυλίξετε με εφημερίδες κλπ, θα πρέπει μετά να το πλύνετε από την αρχή, ενώ ό,τι τυλίξετε με το χαρτί κουζίνας το ξετυλίγετε και το βάζετε στη θέση του, έτοιμο. Και σας μένει και το χαρτί για επόμενη χρήση.

Αν αποφασίσετε ότι θα έχετε μεταφορική, φυσικά θα πληρωθούν οι άνθρωποι αλλά καλό για σας είναι να έχουν κι ένα δέλεαρ παραπάνω. Κοινώς, βάλτε το χέρι στην τσέπη. Σουβλάκια ή πίτσες και αναψυκτικά είναι το συνηθέστερο, εκτός κι αν τελειώνουν νωρίς με το κουβάλημα, οπότε αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με μπύρες.

Αν η μεταφορική δεν αναλάβει αποσυνδέσεις και επανασυνδέσεις φροντίστε να έχετε ήδη κλείσει ραντεβού με ηλεκτρολόγο και υδραυλικό. Όλο και κανένα μερεμέτι θα προκύψει (και η σύνδεση της κουζίνας δεν είναι όσο απλό νόμιζα τελικά).

Φροντίστε σε κάθε κούτα να γράψετε τι περιέχει και σε ποιο δωμάτιο θα πάει.

Όχι λεπτομέρειες, αλλά να… δεν θέλετε να ψάχνετε για χαρτί υγείας και να βρίσκετε το κρύσταλλο Βοημίας… Αν κάνει τα πάντα η μεταφορική, πάρτε αυτοκόλλητες ετικέτες και αρχίστε να κολλάτε και να γράφετε σε κάθε κουτί που γεμίζουν. Επίσης, βγάλτε ξεχωριστά μερικές κούτες  που θα χρειαστείτε για την πρώτη, δεύτερη μέρα (το προαναφερθέν χαρτί υγείας, καμιά πετσέτα, σαπούνι, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσες, σεντόνια και πυτζάμες, το λούτρινο που θέλει το παιδί για τον ύπνο και το μαξιλάρι του). Βάλτε χωριστά και φάρμακα πρώτης ανάγκης (παυσίπονα και αντιπυρετικά, μην τυχόν και από την κούραση χρειαστούν, ή άλλα ειδικά φάρμακα). Γιατί με όλη την κούραση που θα έχετε μαζέψει στο τέλος της μέρας, δεν θα αντέξετε και πολλή γκρίνια.

oopsblogara-packing-moving
image credit

Κάντε κάθε δωμάτιο χωριστά, έτσι θα είναι σχετικά ομαδοποιημένες οι κούτες και δεν θα χαθείτε στον όγκο των πραγμάτων. Αν πακετάρετε εσείς και κάποιος άλλος, πέρα από την πλάκα που θα κάνετε και θα περάσει η ώρα, θα ξέρετε και ποιόν να κατηγορήσετε για το πιάτο που ήρθε σπασμένο, το βιβλίο που ξεκόλλησε ή τις κάλτσες που βρέθηκαν μαζί με τα καλλυντικά. Σημείωση: καλή η πλάκα, αλλά θέλετε να κάνετε και δουλειά, οπότε κανονίστε από πριν ποιος θα κάνει κουμάντο στη μετακόμιση, γιατί όσα άτομα και να είστε, θα χρειαστούν οδηγίες.

Μεγάλη προσοχή στις κούτες με υγρά, εύθραυστα και ευαίσθητα.

Σημειώστε ποια είναι η πάνω πλευρά γιατί αν χυθεί το λάδι και το απορρυπαντικό πιάτων, πέρα από τη ζημιά, θα πρέπει να καθαρίσετε. Εσείς. Και αμέσως μόλις το πάρετε χαμπάρι.

Η μετακόμιση είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία να κάνετε ξεκαθάρισμα. Πάρτε μεγάλες σακούλες και αρχίστε. Είναι η ευκαιρία σας να κάνετε τις αλλαγές που θέλατε. Αποφασίστε τι πραγματικά χρειάζεστε στο νέο σπίτι, διώξτε ό,τι φθαρμένο, σπασμένο και πιθανόν όχι και τόσο χρήσιμο έχετε. Μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως. Ακόμη κι αν κάνετε ξεκαθάρισμα από καιρό σε καιρό. Ίσως αυτή η μετακόμιση να είναι η ευκαιρία που θέλατε για να αλλάξετε στρώμα ή σαλόνι (ευσεβείς πόθοι…).

Είναι επίσης η ευκαιρία να δώσετε αυτά που δεν χρειάζεστε πια σε κάποιον που τα έχει ανάγκη.

Ρούχα, έπιπλα, παιχνίδια, είδη οικοσκευής, υπάρχουν οργανώσεις που τα συγκεντρώνουν και τα δίνουν σε ανθρώπους με αποδεδειγμένη ανάγκη. Αν δεν μπορείτε να μπείτε στη διαδικασία, ρωτήστε τουλάχιστον στην εκκλησία  της περιοχής σας, σίγουρα θα μπορούν να σας υποδείξουν κάποιον που τα χρειάζεται. Ωστόσο, αυτό είναι μια διαδικασία που πρέπει να έχετε κάνει πολύ πριν τη μέρα της μετακόμισης. Δεν είναι υπόθεση του λεπτού, εκτός κι αν παίρνετε εύκολα τέτοιες αποφάσεις.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλα ως τώρα πήγαν καλά, και η μετακόμιση έγινε. Τώρα είστε στο καινούριο σας σπίτι και κοιτάζετε όλες αυτές τις κούτες. Ήρεμα! Μην αγχώνεστε!

Ξεκινήστε με τα βασικά: ύπνος, φαγητό, μπάνιο. Αν έχετε φροντίσει για τις κούτες πρώτης ανάγκης, δεν θα έχετε πρόβλημα. Το φαγητό μπορεί να αποδειχτεί κάπως περίπλοκο θέμα αλλά πιθανόν το ντελίβερι να είναι η λύση. Εκτός αν έχετε μωρό… οπότε, ανασκουμπωθείτε μανούλες.

Το να αδειάσουν οι κούτες ίσως απαιτήσει όλη σας τη δημιουργικότητα, μιλάμε για έναν φρέσκο καμβά κι ένα νέο ξεκίνημα άλλωστε. Η μισή χαρά της μετακόμισης είναι να βρείτε νέα, ίσως διαφορετική θέση για κάθε αντικείμενο από αυτήν που το είχατε συνηθίσει. Και σίγουρα, αφού μείνετε για λίγο καιρό στο νέο σπίτι, η καλύτερη θέση για το κάθε τι θα φανεί από τη χρήση.

Και πάλι, με κάθε κούτα που ανοίγει μπορείτε να αποφασίσετε εκ νέου αν χρειάζεστε ό,τι βγαίνει από μέσα, ή αν υπάρχει χώρος γι’ αυτό. Για καλό και για κακό, έχετε από δίπλα και μια σακούλα για όσα είναι άχρηστα ή θέλουν αποθήκευση ή δόσιμο.

Όταν το νέο σπίτι αρχίσει να αποκτά την ταυτότητά του και τα πράγματα μπαίνουν πια στη θέση τους, η κούραση θα υπάρχει μεν αλλά θα πιάνει μόνο ένα μικρό κομμάτι του μυαλού σας. Η χαρά από την αλλαγή θα ξεπερνάει κάθε τι άλλο.

Εμπρός λοιπόν, πάρτε βαθιά ανάσα και ξεκινήστε!

 

Τμήμα του άρθρου δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού

Familives (Μαρτίου) που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 

 

Κράτα το

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up