Καθόμουν ωραία ωραία στο laptop προχθές και προσπαθούσα να φτιάξω κάτι, που δεν έστρωνε όμως με τίποτα. Φυσούσα, ξεφυσούσα, τσάμπα ο κόπος. Κι εκεί που με έβλεπα έτοιμη ν΄ αρχίζω να βγάζω καπνούς απ΄τα αυτιά και να στολίζω το μαραφέτι με όσα κοσμητικά επίθετα ξέρω (και κάποια ακόμη που θα άνοιγα λεξικό για να δω τί σημαίνουν), σηκώθηκα πριν δώσω καμιά μεγαλόπρεπη πεντάδερφη παρασημοφόρηση. Αφού πήρα βαθιές ανάσες για να έρθω ξανά σε επαφή με το my inner self και πέτυχε, λέω δεν ζυμώνω τίποτα να συνέρθω;

Soda bread

Να πω την αλήθεια, τσουρέκι ήθελα να κάνω αλλά δεν είχα όλα τα υλικά. Μετά σκέφτηκα μήπως κάνω κανένα κουλούρι ή μπισκότο. Κανένα από τα δύο δεν ήταν αυτό που ήθελα. Κοίταξα τί υπήρχε στο ντουλάπι και τσουπ, να τη η έμπνευση!

Ήθελα να κάνω κάτι γλυκό… οπότε κατέληξα σε τούτο το γλυκό ψωμάκι και ας είναι και γιαλαντζί soda bread. (Μην πεις σε Ιρλανδό για soda bread με οτιδήποτε μέσα, δεν είναι κανονικό – άσχετα που το τρώνε κι εκείνοι, έτσι;). Επίσης, δεν είχα μαλακό αλεύρι αλλά και με το απλό έγινε μια χαρά. Πρώτη φορά δοκίμασα τέτοιο ψωμί στην Ιρλανδία, όπου η μαμά του σπιτιού που έμενα ήταν δεινή μαγείρισσα – έφτιαχνε κάθε μέρα soda bread και κάθε δεύτερη μέρα ένα υπέροχο πολύσπορο που όμοιό του δεν έχω ξαναφάει! Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από τη δική της.

Μέτρησα κι εγώ λοιπόν, ζύμωσα, έπλασα, έψησα και φάγαμε μέσα σε μία ώρα! Τώρα που τα γράφω τσιμπολογάω το τελευταίο κομμάτι. Ό,τι πρόλαβα να σώσω από τα αγόρια… Λυπάμαι που αποφάσισα να κάνω μόνο μισή δόση! Τους άρεσε τόσο πολύ που το ζήτησαν και στο πρωινό τους. Τόσο απλό ψωμάκι και ευπροσάρμοστο στα γούστα σας δεν θα ξαναβρείτε!

oopsblogara-sweet-soda-bread 1Τα υλικά μας:

  • 270 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο (κατά προτίμηση μαλακό)
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (δεν το έβαλα κοφτό λόγω του αλευριού)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας λάδι ή βούτυρο
  • 240 γρ. ξινόγαλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
  • 10 (το πολύ) αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα

Τί κάνουμε:

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε γρήγορα με ένα μαχαίρι (ειδικά αν βάλουμε βούτυρο, δεν θέλουμε να λιώσει) και προσθέτουμε στο τέλος το ξινόγαλα. Κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα, ίσα ίσα να γίνει μια μπάλα μαλακή. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, δίνουμε γρήγορα σχήμα με αλευρωμένα χέρια και τη βάζουμε σε ταψάκι που έχουμε αλευρώσει. Με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την επιφάνεια, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις για 30΄περίπου (ανάλογα με το φούρνο).

Εγώ δεν το χάραξα το φραντζολάκι μου (το ξέχασα) αλλά την επόμενη φορά θα το κάνω. Επίσης θέλω να δοκιμάσω να το κάνω μέσα σε φόρμα αντί για σκέτο ταψί (είναι που είναι γιαλαντζί, να μην κάνω κι εγώ το πειραματάκι μου;;;). Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα βερίκοκα με σταφίδες, χουρμάδες, δαμάσκηνα, μούρα ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

oopsblogara-sweet-soda-bread-2_mini

Μόλις άρχισε να φουσκώνει, η μυρωδιά από το κανελογαρύφαλλο ξεχύθηκε στο σπίτι κι έφερε τις γιορτές πιο κοντά… Με το που βγήκε από το φούρνο (άχνιζε ακόμη) το μισό το φάγαμε με απλωμένο βουτυράκι πάνω του! Φοβήθηκα στην αρχή μήπως μύριζε η σόδα στα παιδιά αλλά… η επιτυχία ήταν ανεπανάληπτη! Τόσο που απορώ γιατί δεν τους είχα ξαναφτιάξει ως τώρα…

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Είναι τόσο εύκολο και γρήγορο που θα σας ξετρελάνει!Κράτα το

Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

21 Σχόλια

  1. Μαρία μου, με ξεσήκωσες να το δοκιμάσω!
    Θα αντικαταστήσω, όμως, το ξινόγαλο με νερό και χυμό (λόγω νηστείας)
    και θα σου πω εντυπώσεις.
    Ευχαριστούμε!!
    φιλιά
    Αλεξία

    • Καλημέρα Αλεξία! Αν θέλεις υποκατάστατο, μπορείς επίσης να βάλεις γάλα σόγιας μαζί με μια κουταλιά ξύδι, να το ανακατέψεις γρήγορα και να το αφήσεις λίγα λεπτά, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Φιλιά!

      • (ωπ, δεν είδα την απάντησή σου- δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μου έρχεται ενημέρωση στο μέιλ για τα επόμενα σχόλια).

        Μόλις το έφτιαξα με χυμό και μου άρεσε πάρα πολύ!
        (μόνο που δεν έπρεπε να βάλω τόση σόδα, το γέμισα το κουταλάκι και λίγο μυρίζει 🙂
        Πιστεύω πως θα αντικαταστήσω εν μέρει τα κέικ που τρώω με τέτοιο ψωμάκι, θα κάνω και άλλες παραλλαγές με μαύρο αλεύρι , =ξηρούς καρπούς…
        έχει λίγη ζάχαρη και λάδι.. επομένως και λιγότερες θερμίδες

        Και αυτό με το γάλα σόγιας, θα το έχω υπ΄όψιν, σε ευχαριστώ.

        φιλιά, Μαρία μου!

        • Περιμένω τις παραλλαγές σου να δοκιμάσω κι εγώ με διαφορετικούς τρόπους Αλεξία! Αν από φούσκωμα σου άρεσε, μπορείς να κρατήσεις τη σόδα και να προσθέσεις ίσως λίγη βανίλια; Φιλιά!

          • Καλημέρα!

            έφτιαξα και πάλι! αλλά τα παιδιά δεν με «άφησαν» να βάλω ξηρούς καρπούς, τους προτιμούν ωμούς.
            Ένα μέρος του αλευριού (50 γρ.) το αντικατέστησα με μαύρο.
            Την ζάχαρη την αύξησα λίγο, 1,5 κουταλιά της σούπας.
            Πρόσθεσα, εκτός από το κοφτό κουταλάκι σόδα, και ένα κοφτό κουταλάκι μπέικιν.
            Και αντικατέστησα και πάλι , το ξινόγαλα με χυμό πορτοκαλιού.

            Σούπερ!
            Μόνο soda bread δεν είναι, αλλά μάς αρέσει πολύ! 🙂 ήδη τελείωσε!

          • maria

            Μπορείς να βάλεις και όλο το αλεύρι διαφορετικό αν θέλεις, δεν θα πάθει κάτι το ψωμί, ίσως αν έχει πίτουρο να θελήσει λίγη παραπάνω σόδα. Η επόμενη συνταγή θα είναι αλμυρή, να δοκιμάσουμε και με άλλα υλικά!

  2. αχα! η ιδεα σου απιστευτη…οχι το ψωμακι μονο αλλα κ οτι το εκανες για να μη σπασεις το λαπιτοπ! θα σε ακολουθησω λοιπον….

    • Κατά το γνωστό… το ζύμωμα είναι ψυχοθεραπευτικό… Καλή επιτυχία σε ό,τι φτιάξεις!

    • Θέλω να δω τι θα διαλέξεις να βάλεις στο δικό σου Ελπίδα! Καλημέρα!

  3. Eleftheria Bogioglou Reply

    Μια χαρά έκατσε η συγκυρία!
    Αλλαγή σχεδίου, plan B που λένε.

    • Έτσι ακριβώς! Όχι ότι δεν θα έβρισκα εναλλακτική, αλλά το θέμα είναι να αρέσει κιόλας!

  4. Με τόσο καλή κριτική, δε γίνεται να μη το δοκιμάσουμε…αν και θα είναι η πρώτη φορά που θα φτιάξω γλυκό ψωμάκι! Καλό βράδυ Μαράκι!

    • Ελπίζω να σου αρέσει και εσένα και στα αγόρια! Για μας είναι μια γρήγορη εναλλακτική αντί του συνηθισμένου μας κέικ.

  5. Pingback: Ένα γλυκό soda bread : σαν ψωμάκι και σαν κέικ… | οικογένεια: μια γωνιά του Παραδείσου

  6. Διάβασα αρχικά τη συνταγή στην Αλεξία, αλλά μπήκα και στη δική σου. Και τώρα είμαι σε δίλημμα (ή και τρίλημμα), να το φιτάξω με γάλα (αν δεν πάω στο μάρκετ να πάρω ξυνόγαλα) και να το κάνω γλυκούτσικο ή να το κάνω αλμυρό; Κι αν το κάνω αλμυρό, για πες τι να βάλω μέσα; Γάλα, τυριά, αλλαντικά, πιπεριές; Για πείτε γιατί θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

    (Αχ, πάλι θα τσακίσω τα ψωμιά!)

    Καλημερούδια
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    • Να σου πω τί έβαλα και τί απέρριψα… έγινε πολύ καλό με ελιές (τις έτοιμες φιλέτο δοκίμασα) και δεν μου άρεσε πολύ με τυρί κίτρινο ενώ αντίθετα, έγινε νόστιμο με φέτα και ρίγανη. Πες τί θα δοκιμάσεις να ανταλλάξουμε συνταγές! Για το γλυκό, έμεινα σταθερά στα αποξηραμένα φρούτα.

Write A Comment

Pin It
0 Shares
Share
Pin
Tweet
+1
Wordpress Copy paste blocker plugin powered by http://jaspreetchahal.org