Αφού κοιμάστε πάνω του, πρέπει να είναι καθαρό

Είναι πολύ σημαντικό το να καθαρίζετε το στρώμα σας σωστά γιατί είναι ίσως το μόνο κομμάτι ενός επίπλου που χρησιμοποιείται καθημερινά. Ολόκληρο το σώμα σας ακουμπάει πάνω του, οπότε θέλετε να είστε όσο το δυνατόν καθαρότεροι.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να καθαρίσουν ένα στρώμα οπότε ας δούμε όλα τα βήματα ένα ένα και με προσοχή.

Γιατί να καθαρίσετε το στρώμα σας

Τα στρώματα δυστυχώς έχουν ένα σωρό από νεκρά κύτταρα από το δέρμα σας, ιδρώτα, λεκέδες και ακάρεα σκόνης. Πιθανότατα το ξέρετε ήδη αυτό, αλλά μάλλον δεν το σκέφτεστε και συνέχεια. Αν το κάνατε δεν θα θέλατε να κοιμηθείτε στο στρώμα σας ποτέ ξανά. 😀 Στην πραγματικότητα, θα θέλατε πιθανόν να το αλλάζετε κάθε εβδομάδα, πράγμα που είναι εντελώς απίθανο. Άρα, καλύτερα να το καθαρίζετε. 😉

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το στρώμα σας;

Εδώ οι απόψεις διαφέρουν. Προσωπικά, αφού έκατσα και ενημερώθηκα τί εστί στρώμα, πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα ακάρεα, και κυρίως, μετά τα παιδιά… τα κάνω ένα καλό καθάρισμα μία φορά το μήνα. Εάν δεν θέλετε να πάτε σε τέτοια συχνότητα, τότε ίσως να το κάνετε μια φορά στο τρίμηνο.pos-tha-katharisete-to-stroma-sas-pin

Πώς να καθαρίσετε το στρώμα σας

Πριν αρχίσετε να καθαρίζετε το στρώμα σας, θα πρέπει να γδύσετε το κρεβάτι σας. (Μπορεί να σας φανεί αστείο, αλλά δεν είναι για όλους προφανές αυτό).

Οπότε, γδύστε το κρεβάτι σας και βάλτε τα σεντόνια στο πλυντήριο. Είναι τα πρώτα που έρχονται σε επαφή με το σώμα σας, άρα αναγκαστικά είναι και τα πρώτα που βρωμίζουν περισσότερο.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα προστατευτικό κάλυμμα για στρώματα, τότε θα πρέπει να πλύνετε και να στεγνώσετε καλά και το κάλυμμα.

Πριν πλύνετε το προστατευτικό κάλυμμα, τα σεντόνια και τα παπλώματα, βεβαιωθείτε ότι ελέγξατε τις ετικέτες του κατασκευαστή. Ακολουθείστε τις οδηγίες φροντίδας και πλυσίματος, τη σωστή θερμοκρασία νερού και δόση απορρυπαντικού, για να μην καταστρέψετε τίποτα.

Ενώ το πλυντήριο λοιπόν κάνει τη δουλειά του, όπως μόνο αυτό ξέρει, εσείς μπορείτε να αρχίσετε να ασχολείστε με το στρώμα.

 • Σκουπίστε το

Η ηλεκτρική σας σκούπα θα πρέπει να έχει ένα εξάρτημα για να καθαρίζετε τους καναπέδες και τις καρέκλες. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή εξαρτήματος για τον καθαρισμό του στρώματος.

Ξεκινήστε από την κορυφή του στρώματος και δουλέψτε με κατεύθυνση προς τα κάτω, σκουπίζοντας κάθε φορά σε στενές λωρίδες και μικρά κομμάτια. Θα χρειαστεί να κάνετε κάθε κομμάτι αρκετές φορές, ανάλογα με το πότε ήταν ο τελευταίος σας καθαρισμός. Όταν τελειώσετε με την επιφάνεια, κάνετε το ίδιο και στα πλαϊνά του στρώματος.

Μπορεί να σκεφτείτε, γιατί να το κάνω τώρα αυτό, αφού δεν τρώω δα και στο κρεβάτι! (ή μήπως τρώτε;)

Λοιπόν, το στρώμα σας έχει μια μοναδική δυνατότητα να μαζεύει ακάρεα σκόνης. Και το κακό δεν είναι ότι μόνο τα μαζεύει, είναι ότι πολλαπλασιάζονται κιόλας. Έτσι λοιπόν,  η ηλεκτρική σκούπα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα ξεφορτωθείτε σχετικά.

Αν έχετε τρόπο να σκουπίσετε το στρώμα σας με μια επαγγελματική σκούπα, που σκουπίζει με δόνηση, τότε είναι σαφώς προτιμότερο (να είστε προετοιμασμένοι όμως για άσχημη μυρωδιά – τα ακάρεα που σας ανέφερα)

 • Απλώστε Μαγειρική Σόδα

Λογικά, μοσχοβολάτε, σωστά;

Η δική σας μυρωδιά είναι επίσης μυρωδιά και του στρώματός σας όμως. Άρα είναι εύκολο να μην καταλαβαίνετε τη διαφορά. Αν όμως, αν λέω, ας πούμε, είναι καλοκαίρι, όπως τώρα καλή ώρα, και ξαπλώνετε, και όλα καλά στην αρχή, αλλά μετά πιάνει αφόρητη ζέστη, και ιδρώσετε… Ε, αυτός ο ιδρώτας και η μυρωδιά, τί λέτε, δεν θα περάσει και στο στρώμα; Τελικά, έρχεται κάποια στιγμή που η μυρωδιά γίνεται τόσο έντονη, που δεν γίνεται να μην την καταλάβετε.

Για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά στο στρώμα σας, πασπαλίστε καλά με μαγειρική σόδα και τρίψτε απαλά την επιφάνεια με μια βούρτσα που πλένουμε. Η σόδα θα εισχωρήσει και θα κάνει τη δουλειά της αθόρυβα.

 • Σκουπίστε ξανά

Η μαγειρική σόδα έχει πλέον γίνει ένα με την υγρασία που κρατάει το στρώμα στα επάνω τμήματά του, οπότε το σκούπισμα θα βοηθήσει να απομακρυνθεί η υγρασία. Αποχαιρετήστε τις περισσότερες οσμές.

 • Καθαρίστε τους λεκέδες

Σε ένα στρώμα υπάρχουν 3 τύποι λεκέδων:

 1. Αίμα
 2. Ούρα
 3. Άλλο

Δεν είμαι σίγουρη ποιο από όλα είναι το χειρότερο, αλλά μπορεί να τύχουν όλα.

Θα πρέπει κανονικά να καθαρίζετε αμέσως τους λεκέδες, αλλά μερικές φορές απλώς θέλετε να κοιμηθείτε. Τουλάχιστον, όταν τα παιδιά έβρεξαν πρώτη φορά το στρώμα μου, δεν είχα στο μυαλό μου να το καθαρίσω. Με το ζόρι κατάφερα να αλλάξω τα σεντόνια μέσα στη νύχτα. Ναι, ξέρω, δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω, αλλά, είπαμε, καμιά φορά τυχαίνει.

Πώς θα καθαρίσετε λεκέδες αίματος από το στρώμα

Οι αποξηραμένοι λεκέδες μπορούν να καθαριστούν αν βάλετε πάνω μια πάστα φτιαγμένη από 1/4 κούπας οξυζενέ, 1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι και απλό αλάτι, ανακατεμένα όλα μαζί.

Απλώστε ελαφρά αυτό το διάλυμα πάνω στο λεκέ και αφήστε το να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει πάνω στο λεκέ, απλά το σκουπίζετε και μένει καθαρό. Αν έχει μείνει κι άλλος λεκές, τρίψτε με ένα βαμβακερό πανάκι βουτηγμένο σε οξυζενέ.

Πώς θα καθαρίσετε λεκέδες από ούρα

Οι λεκέδες από ούρα είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο δύσκολοι από τους λεκέδες από αίμα, αλλά δεν είναι αδύνατο να τους καθαρίσουμε.

Αυτή είναι η μέθοδος που προτιμώ εγώ.:

Διαλύστε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 200 γρ. οξυζενέ, και προσθέστε ελάχιστες σταγόνες υγρό σαπούνι. Απλώστε το μείγμα πάνω στο λεκέ και αφήστε το να στεγνώσει. Καθαρίστε έπειτα με την ηλεκτρική σκούπα.

Πώς θα καθαρίσετε άλλους λεκέδες από το στρώμα

Αυτό είναι λίγο πιο απλό, αλλά η μυρωδιά είναι έντονη. Διαλύστε ένα φακελάκι αμμωνία σε ένα βαποριζατέρ με 200 γρ νερό. Ψεκάστε με αρκετό προϊόν και σκουπίστε με βαμβακερό πανί προσεκτικά. Πασπαλίστε το σημείο με μαγειρική σόδα για να φύγει η μυρωδιά της αμμωνίας, και να τραβήξει και όση υγρασία έμεινε.

 • Αναποδογυρίστε το και επαναλάβετε τα βήματα

Τώρα είναι καλό επίσης και να περιστρέψετε το στρώμα σας. Μιας και είστε στη φάση καθαρίσματος, καλό είναι να περάσετε ένα χέρι και την άλλη πλευρά.

 • Προστατέψτε το

Δεν μπορώ να δώσω αρκετή έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσετε το στρώμα σας. Μάθημα που έμαθα με το δύσκολο τρόπο, δυστυχώς. (Τα παιδιά που λέγαμε πριν). Γι’ αυτό και θα σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε ένα ανώστρωμα, ως ένα ακόμη στρώμα προστασίας σε περίπτωση λεκέ.

Τα ανωστρώματα μπορούν ευτυχώς να προστατέψουν το στρώμα σας όχι μόνο από τους λεκέδες αλλά και από τα νεκρά κύτταρα που αφήνουμε πάνω του.  Απλά το βγάζουμε, το πλένουμε, το αφήνουμε να στεγνώσει καλά και το τοποθετούμε ξανά στη θέση του.pos-tha-katharisete-to-stroma-sas-middle

Πρέπει να αναποδογυρίζουμε τα στρώματα ανά 6 μήνες;

Παλιότερα, αν ρωτούσες μια νοικοκυρά θα σου έλεγε, ναι, οπωσδήποτε. Πλέον, επειδή τα στρώματα είναι πολύ ανώτερης ποιότητας από ότι στο παρελθόν, ίσως είναι καλύτερο να τα αναποδογυρίζουμε ανά τρίμηνο. Αυτό ισχύει και για την περιστροφή του, πάνε παρέα αυτά τα δύο.  Έτσι είμαστε σίγουροι ότι η επένδυσή μας δεν θα έχει γρήγορη φθορά.

Πόση διάρκεια ζωής θα έχει το στρώμα μου;

Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πόσο χρόνο θα αντέξει ένα στρώμα. Οι εταιρείες στρωμάτων πάντως, βγάζουν συνεχώς νέα μοντέλα και καλύτερες ποιότητες, γιατί προφανώς ένα στρώμα δεν αντέχει εφ’ όρου ζωής. Τα περισσότερα στρώματα έχουν διάρκεια ζωής 8-10 χρόνια, αν κάποια από τα κορυφαία μοντέλα έχουν μεγαλύτερη εγγύηση, προσωπικά δεν το γνωρίζω..

Εάν το στρώμα σας δεν είναι πλέον όσο άνετο το έχετε συνηθίσει, ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να ψάχνετε εναλλακτικές λύσεις. Μην ξεχνάτε, χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα στρώματος και φροντίζοντας το νέο στρώμα σας, θα αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του.

Κρατήστε το στρώμα καθαρό

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε το στρώμα σας καθαρό, προφανώς επειδή κοιμάστε πάνω του. Μπορεί να έχετε δύσκολο ύπνο για έναν σωρό άλλους λόγους. Τουλάχιστον, ας μην είναι το στρώμα σας ένας από αυτούς. Το ότι πρέπει λοιπόν να είναι καθαρό, είναι αυτονόητο.

Για περισσότερες συμβουλές, tips, και οδηγίες για ό,τι θέλετε να καθαρίσετε, θα βρείτε μια μεγάλη λίστα εδώ.

 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

2 Σχόλια

 1. Νάντια Reply

  Δε φαίνεται δύσκολο. Θέλω να καθαρισω 3 στρώματα και προσπαθώ να αποφύγω το ραντεβού με επαγγελματία. Θα το δοκιμάσω
  Εχεις καμία ιδέα για diy αποσμητικό στρώματος που να κρατάει ;
  Thanx!

  • Το μόνο που δοκίμασα και είδα να κάνει δουλειά είναι να τρίψω σχεδόν σε σκόνη αποξηραμένα λουλούδια (τα πήρα από μείγμα ποτ πουρί) και να τα ανακατέψω με μαγειρική σόδα, σε αναλογία 1/2 – 1 κουταλιά λουλούδια και 2 κουταλές σόδα. Μετά την άπλωσα στο στρώμα, άφησα μισή ώρα και σκούπισα πολύ καλά. Αν το δοκιμάσεις περιμένω νεότερα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up