Σήμερα τα αγοράκια μου τα κράτησα σπίτι. Επειδή ως συνήθως, είχαν δύσκολη νύχτα, σκέφτηκα την ώρα που σηκώθηκα να τους φτιάξω κουλουράκια. Αυτήν την εβδομάδα όμως αποφάσισα να κάνω κάποιες αλλαγές στη διατροφή τους, οπότε μου έλειπαν κάποια από τα υλικά που θα έβαζα στην αρχική συνταγή (δηλαδή το εξής ένα: φρέσκο πορτοκάλι, για ξύσμα και χυμό). Και φυσικά, τα υποκατέστησα με άλλα (δηλαδή με παραπάνω βανίλιες και γάλα).

ΥΛΙΚΑ

(μην σας φανούν πολλά, ό,τι βρήκα στο ντουλάπι είναι!)

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα σουσάμι
  • 4 κουτ. γλυκού κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο σκόνη
  • 5 βανίλιες
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα σταφίδες
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (περίπου 500γρ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά μαζί, χωρίς το αλεύρι, και μετά προσθέτουμε τα υγρά. Μόλις γίνουν ένα σώμα αρχίζουμε να βάζουμε το αλεύρι σιγά σιγά ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180′. Απλώνουμε τη ζύμη (εγώ τη βάζω ανάμεσα από δύο λαδόκολλες και την ανοίγω με πλάστη σε πάχος 1 εκατοστό περίπου). Κόβουμε με ένα ποτήρι στρογγυλά κουλουράκια μας και ψήνουμε τα πρώτα για 16 λεπτά και τα επόμενα για 15. Ανάλογα με το πάχος προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία. Βγαίνουν μαλακά από μέσα και τραγανά απέξω. Όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάσσουμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, για να διατηρηθούν τραγανά.

Είχα την απίστευτη τύχη να ξυπνήσει ο μικρούλης μου πριν προλάβω να τελειώσω, οπότε στην τελευταία λαμαρίνα δεν έκοψα το καθένα μόνο του αλλά άπλωσα τη ζύμη σε φύλλο και την έκοψα σε ρόμβους με ροδέλα. Το καλό με τη ζύμη αυτή είναι ότι αν ορμήσει το μικράκι σας με το κουτάλι (αν, λέμε… όχι ότι θα το κάνει…) δεν πειράζει και τόσο, αφού δεν έχει αυγό ή κάτι άλλο που δεν επιτρέπεται ωμό. Ο δικός μου μικρούλης όρμησε πάντως… και τόσο χάρηκε με τη ροδέλα, που ήθελε να κόψει και τα έτοιμα μετά!

Ενώ ξεκίνησα να τους τα κόψω σε ωραία Χριστουγεννιάτικα σχεδιάκια, γρήγορα εγκατέλειψα την ιδέα… τα μικρά χεράκια παντού χώνονταν!

Δοκιμάστε τα άφοβα! Είναι η πιο ευπροσάρμοστη συνταγή για κουλουράκια που θα βρείτε! Κυριολεκτικά με ό,τι έχετε!

Φιλάκια!

 

Feel free to share!
Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

11 Σχόλια

  1. δηλαδή για να καταλάβω.. γιατί θεωρείς αυτονόητο ότι έχουμε όλοι αυτά τα υλικά στα σπίτια μας;;;;;;

    • Ας μην τα έχεις όλα! Βάλε ό,τι έχεις απ’ αυτά, μόνο το λάδι, τη ζάχαρη και το αλεύρι μην παραλείψεις. Αλλιώς δεν κάνεις κουλουράκια!

  2. Μαράκι όλα αυτά τα έχω και εγώ συνήθως σπίτι μου, με εξαίρεση το σουσάμι! Για να γεμίσω μια κουπα με σουσάμι θα πρέπει να εχω αγοράσει 5-6 φακελάκια σουσάμι! Αλλά θα το αποπειραθώ γιατί μου αρέσει που δεν έχει αυγό!

    • Δοκίμασέ τα οπωσδήποτε! Είναι η πρώτη φορά που έβαλα σουσάμι, κι αυτό γιατί σκέφτηκα ότι θα άρεσαν στα αγόρια. Συνήθως τα φτιάχνω χωρίς, εξαιρετικά επίσης γίνονται και με κομματάκια σοκολάτας.

    • Έλα βρε κι εσύ! Εδώ κάνεις σπανακόπιτα με φτιαχτό φύλλο, στα κουλουράκια θα κολλήσεις;;;

  3. Πραγματικά μου λείπουν σχεδόν όλα τα υλικά αλλά φαίνονται τέλεια!!
    θα τα βάλω στη λίστα μου! Για να δούμε!

    • Το μαγικό μ’ αυτά τα κουλουράκια είναι η αντικατάσταση. Ό,τι σου λείπει βάζεις κάτι άλλο. Η γνώμη μου είναι να μείνει το λάδι στα σίγουρα όμως, γιατί τα κάνει ωραία και μυρωδάτα. Καλή επιτυχία!

  4. Pingback: DIY a la GREEK - Σπίτι - Οικιακά - Συνταγές - Κουλουράκια τα εύκολα

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up Wordpress Copy paste blocker plugin powered by http://jaspreetchahal.org