Ένα ανθισμένο μπαλκόνι ή κήπος, προσθέτει ασύγκριτη ομορφιά στο σπίτι. Σίγουρα, η χάρη των ζωντανών λουλουδιών δεν μπορεί να αντικατασταθεί και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να μας απασχολήσει αρκετά η φύτευση των κατάλληλων φυτών. Μια συνήθης ερώτηση που μπορεί να μας απασχολήσει είναι ποια είναι τα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι. Φυσικά, η ερώτηση αυτή αποσκοπεί στο να βρούμε φυτά, τα οποία έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντέξουν το κρύο και τη ζέστη.

Είναι πιθανό ο διαθέσιμος χρόνος σας για κηπουρική να είναι πολύ περιορισμένος. Αν η κηπουρική δεν είναι το αγαπημένο σας χόμπι, τότε είναι καλό να τοποθετήσετε στον κήπο σας κάποια φυτά που δε χρειάζονται πολλή προσοχή. Ταυτόχρονα, είναι καλό να είναι ανθεκτικά σε διάφορες καιρικές συνθήκες, ώστε να μη χρειάζεται να τα αντικαθιστάτε συχνά. Βέβαια, για το σκοπό αυτό δεν αρκεί να ανακαλύψετε ποια είναι τα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να προσέξετε από πού θα τα προμηθευτείτε, ποιες είναι οι ανάγκες τους και κατά πόσο ταιριάζουν στον κήπο σας. Όμως, ας δούμε μερικά παραδείγματα από λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι.

7 πανέμορφα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι!

Γιασεμί

Το γιασεμί είναι ένα από τα αγαπημένα αρωματικά φυτά που συναντάμε σε ελληνικές αυλές. Είναι αναρριχώμενο, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να το φυτέψετε σε μια γλάστρα και να το δείτε να σκαρφαλώνει στα κάγκελα του μπαλκονιού σας. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν επιφάνειες κοντά του, στις οποίες μπορεί να αναρριχηθεί. Είναι περιττό να τονίσουμε πόσο όμορφο και διακριτικό είναι το άρωμα του. Κατά πάσα πιθανότητα ήδη το έχετε μυρίσει τουλάχιστον μια φορά. Ξέρατε όμως, πως το γιασεμί ανήκει στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι;

Σίγουρα, δεν αγαπά την παγωνιά και το σκοτάδι, που σημαίνει ότι χρειάζεται φύτευση σε ένα μέρος που βλέπει το φως του ήλιου. Στη χώρα μας, τον περισσότερο χρόνο έχουμε ήλιο, οπότε αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Επίσης, το καλοκαίρι πρέπει να φροντίζετε για το πότισμα του γιασεμιού σας 1- 2 φορές την εβδομάδα, ώστε να παραμένει υγιές. Παρόμοια όψη με το γιασεμί έχει και το ρυγχόσπερμο, το οποίο μπορείτε να βρείτε και σε κάπως πιο οικονομική τιμή. Η μόνη τους διαφορά βρίσκεται στο σχήμα των φύλλων, αλλά πολλοί δεν τα ξεχωρίζουν.

Λεβάντα

Ας μην φύγουμε από τα αρωματικά λουλούδια, χωρίς να αναφέρουμε τη μοναδική λεβάντα. Η λεβάντα ανήκει στα κατεξοχήν λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στη ζέστη και το κρύο. Μπορείτε άνετα να τη φυτέψετε σε γλάστρες, αφού δεν αναπτύσσει μεγάλο ύψος, ούτε όγκο. Το άρωμα της είναι διακριτικό, αλλά παρόλα αυτά δεν ξεχνιέται εύκολα. Τα άνθη της έχουν χαρακτηριστικό μοβ χρώμα και βγαίνουν κάθε εποχή. Θέλειτε άλλον ένα λόγο για να αγαπήσετε τη λεβάντα;

Από τα άνθη της φτιάχνονται αιθέρια έλαια με χαλαρωτικές ιδιότητες, κατάλληλα για να αρωματιστεί ο χώρος, τα ρούχα και όλα τα υφάσματα. Όσο για τις ανάγκες της, καλό είναι να τη φυτέψετε σε σημείο, όπου δεν την πιάνει πολύ ο αέρας. Μπορεί να αντέχει σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητη απέναντι στο δυνατό άνεμο. Φυσικά, το καλοκαίρι είναι καλό να της προσφέρετε λίγο νερό, αλλά δε χρειάζεται πότισμα πάνω από 3 φορές την εβδομάδα. Κάπως έτσι, η λεβάντα μπορεί να γίνει ένας πολύ αγαπημένος φίλος του κήπου, ή του μπαλκονιού σας, τον οποίο εμπιστεύεστε για να ομορφύνει το χώρο.

Κάκτος

Ο κάκτος ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων, τα οποία φημίζονται για την αντοχή τους στο χρόνο. Ιδιαίτερα σε συνθήκες ξηρασίας και ζέστης, τα παχύφυτα δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Κάτι που ίσως δε γνωρίζετε, είναι πως πολλοί κάκτοι ανθίζουν, βγάζοντας μικρά λουλουδάκια που αλλάζουν εντελώς την όψη των κάκτων. Για παράδειγμα, η πορτουλάκα είναι ένα είδος παχύφυτου, το οποίο δεν αναπτύσσεται σε ύψος, αλλά βγάζει πολύ όμορφα χρωματιστά λουλούδια. Κάτι που αξίζει να γνωρίζετε για τους κάκτους, είναι πως έχουν ελάχιστες ανάγκες για νερό.

Το πότισμα μια φορά την εβδομάδα με λίγο νεράκι είναι αρκετό για να τους διατηρήσετε. Αυτή τους η ιδιότητα τους καθιστά και ως ιδανικά φυτά εσωτερικού χώρου. Με άλλα λόγια, ο κάκτος είναι ένα φυτό που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, δε λερώνει με φύλλα που πέφτουν και ταυτόχρονα χρειάζεται ελάχιστο νερό. Έτσι, σας προτείνουμε το καλοκαίρι να κρατάτε κάκτους στο μπαλκόνι και τον κήπο, αλλά το χειμώνα μέσα στο σπίτι. Έτσι, οι κάκτοι σας θα έχουν τη μέγιστη διάρκεια ζωής, ενώ προφυλάσσονται από πιθανή παγωνιά.

Ορτανσία

Η ορτανσία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο λουλούδι. Τα άνθη της μπορούν να είναι μοβ, ροζ ή γαλάζια, ανάλογα με το χώμα που χρησιμοποιείται για τη φύτευση της. Αν χρησιμοποιήσετε αλκαλικό χώμα, το χρώμα των λουλουδιών θα έχει ροζ αποχρώσεις. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όξινο χώμα, ώστε να δείτε τα λουλούδια να γίνονται γαλάζια. Η ορτανσία ανήκει στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι και είναι ιδανική για φύτευση σε παρτέρια. Αυτό συμβαίνει, γιατί τείνει να γίνεται θαμνώδης.

Δύσκολα θα ξεπεράσει τα 2 μέτρα σε ύψος, κάτι που εξαρτάται και από την ποικιλία που επιλέγετε. Ωστόσο, αναπτύσσεται αρκετά σε όγκο και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που επιλέγεται κυρίως για παρτέρια. Τα σημεία που προτιμά είναι σχετικά σκιερά, χωρίς να τα βλέπει πολύ ο ήλιος. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται αρκετό νερό για να αντέξει, δηλαδή 3- 4 φορές την εβδομάδα. Πιστέψτε μας, όλη αυτή η περιποίηση αξίζει τον κόπο, αν αναλογιστεί κανείς την ομορφιά που προσφέρει στο μπαλκόνι και τον κήπο.

Διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη μοιάζει με τη μαργαρίτα, ιδίως στο σχήμα και το μέγεθος, αλλά δεν είναι το ίδιο φυτό. Το συγκεκριμένο φυτό προέρχεται από τη Νότια Αφρική και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, βγάζοντας λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Το χρώμα ανθών που συνηθίζεται να βλέπουμε σε αυλές σπιτιών είναι το μοβ. Επίσης, η διμορφοθήκη μπορεί να βγάλει άνθη λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί. Φυσικά, το ύψος της είναι μόλις μερικά εκατοστά και αυτός είναι ο λόγος που συχνά συναντάται σε μικρές γλάστρες. Όμως, ας δούμε τί ανάγκες έχει το φυτό αυτό για να μπορεί να αναπτύσσεται.

Για αρχή, είναι σημαντικό να θυμάστε πως η διμορφοθήκη έχει ανάγκη από το φως του ήλιου. Καλό είναι να διαλέξετε για εκείνη ένα σημείο φωτεινό, το οποίο όμως δεν είναι πολύ εκτεθειμένο στον αέρα. Επίσης, χρειάζεται πότισμα σχετικά συχνά και λίπανση το καλοκαίρι. Για το πότισμα, 1- 2 φορές την εβδομάδα αρκούν για το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι πιθανώς να χρειαστούν 3- 4 φορές την εβδομάδα. Προς το τέλος την άνοιξης και το καλοκαίρι θα χρειαστεί να βάζετε λίπασμα στις διμορφοθήκες σας μια φορά το μήνα. Έτσι, θα διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση όλο το χρόνο.

Γεράνι

Το γεράνι, ή αλλιώς μολόχα, είναι καλλωπιστικό φυτό που ανθίζει όλο το χρόνο, εκτός από 1- 2 μήνες το χειμώνα. Τα άνθη του είναι σχετικά μικρά, ενώ ολόκληρο το φυτό δε φτάνει πάνω από ένα μέτρο σε ύψος. Όσο για το χρώμα τους, συνήθως τα συναντάμε σε αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου. Πέρα από το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι, το γεράνι έχει και ελάχιστες απαιτήσεις για φροντίδα.

Χαρίστε του μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σας και ποτίστε το μια φορά την εβδομάδα. Έτσι, θα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης, μπορείτε εύκολα να το πολλαπλασιάσετε χωρίς να αγοράσετε νέες ρίζες, ενώ κοστίζει ελάχιστα για να αγοράσετε την πρώτη ρίζα. Όσο για το ρυθμό ανάπτυξης του, είναι αρκετά γρήγορος, δε θα σας αφήσει να περιμένετε για να το δείτε σε πλήρη ανάπτυξη. Όλοι αυτοί οι λόγοι κάνουν το γεράνι να αξίζει μια θέση στις γλάστρες σας και φυσικά, να αξίζει την αγάπη όλων μας.

Καλαγχόη

Η καλαγχόη ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων, όπως και οι κάκτοι. Ως παχύφυτο, έχει ελάχιστες ανάγκες για φροντίδα και συντήρηση. Η καλαγχόη μπορεί να ανθίζει όλο το χρόνο, με άνθη σε αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη ζέστη, αλλά το χειμώνα είναι πιο ασφαλές να τη μεταφέρετε μέσα στο σπίτι. Έτσι κι αλλιώς, δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο, οπότε δε θα πρέπει να σας δημιουργήσει πρόβλημα.

Από άποψη απαιτήσεων, η καλαγχόη χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα και λίπανση 1- 2 φορές το μήνα, ώστε να ανθοφορεί συχνά. Επίσης, μπορείτε να κόβετε με προσοχή τα άνθη που έχουν μαραθεί, ώστε να ευδοκιμήσουν πιο εύκολα τα νέα άνθη. Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε πως δεν έχει σημασία αν θα βρίσκεται σε σημείο που βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα ή σε σημείο ημισκιερό. Και στις δύο περιπτώσεις, θα μπορέσει να αναπτυχθεί.

Αυτά είναι μερικά από τα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι! Αν επιθυμείτε να φροντίζετε τα φυτά σας, αλλά δεν έχετε το χρόνο που χρειάζονται, μην ανησυχείτε. Εμπιστευθείτε έναν αξιολογημένο κηπουρό από το douleutaras.gr και διατηρήστε τον κήπο σας υπέροχο, όλο το χρόνο!

~~ Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του douleutaras.gr

Περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up