Η πρώτη εντύπωση, η αίσθηση που μας δίνει ένα σπίτι μπαίνοντας, είναι σημαντικά. Πώς θέλουμε να νιώθουμε μπαίνοντας στην είσοδο του σπιτιού μας λοιπόν; Θέλουμε να έχουμε μια αίσθηση ηρεμίας ή να δίνει μια εικόνα χάους;

Φυσικά παίζει ρόλο το αν έχουμε ένα καθαρό χαλάκι εισόδου, όπως και μια καθαρή πόρτα μπαίνοντας στο σπίτι (σε όλες τις πλευρές της).  Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά.

Παλιότερα υπήρχε ένα χολ στα περισσότερα σπίτια

Συνήθως ήταν ένα μικρότερο δωμάτιο ή διάδρομος. Ήταν ωστόσο ευδιάκριτος ο ρόλος του, διαχώριζε την είσοδο του σπιτιού από το υπόλοιπους χώρους. Υπήρχαν επίσης συγκεκριμένα έπιπλα για το χολ (όπως η “κουτσομπόλα”) και ήταν εύκολη σχετικά η διακόσμηση.

Όταν τα σπίτια άρχισαν να γίνονται “open plan”, το χολ άρχισε να εξαφανίζεται. Πού θα έμπαιναν τα πανωφόρια και τα παπούτσια λοιπόν; Πονοκέφαλος για να βρεθεί το σωστό έπιπλο που να ταιριάζει και με το σαλόνι και με την τραπεζαρία και με την είσοδο…

Τα παιδιά σε μας ήταν πάντα πρόθυμα να βοηθήσουν, και να διατηρείται η είσοδος του σπιτιού καθαρή και οργανωμένη. Ωστόσο, δεν βρίσκαμε ποτέ ένα έπιπλο που να ευχαριστεί όλους μας και να ταιριάζει και στο χώρο.

Στην αρχή αφήναμε τα καθημερινά μας παπούτσια στην άκρη της εισόδου.

Πρακτικό για τα μικρά αλλά φοβερά ακαλαίσθητο. Δεν υπήρχε επίσης καλόγερος ή κρεμάστρα για τα πανωφόρια γιατί φοβόμουν μην τα ρίξουν πάνω τους.

Στη συνέχεια δοκιμάσαμε το παλιό μου γραφείο ως τραπέζι εισόδου.

Βάλαμε πάνω ένα διακοσμητικό κι ένα ωραίο πήλινο μπολ για τα κλειδιά, και τα παπούτσια στο κάτω ράφι του. Πρακτικό, αλλά δεν άρεσε καθόλου στο σύζυγο, οπότε έφυγε σύντομα.

Έπειτα δοκίμασα ράφια και καλάθια

Το κάθε παιδί είχε τη δική του θέση για τα παπούτσια του. Καλόγερος δεν υπήρχε, αλλά είχα στον τοίχο κρεμασμένη μια κρεμάστρα από αυτές που ανοίγουν σαν ακορντεόν. Επίσης πρακτικό για τα μικρά και τα παπούτσια τους. Αισθητικά όμως απερίγραπτο, και φυσικά δεν ήταν και τόσο πρακτικό για τα πανωφόρια.

Κι ερχόμαστε στο τώρα

Όταν έφτασα στο όριο της αντοχής μου με τα ράφια, άρχισα να παίρνω τα παιδιά σε διάφορες εξορμήσεις σε μαγαζιά προσπαθώντας να βρούμε ένα έπιπλο που να αρέσει σε όλους μας. Τελικά, με έναν μικρό συμβιβασμό από μεριάς μου, καταλήξαμε σε αυτό που έχουμε τώρα.

epiplo-eisodou-oopsblogara-

Μαζέψαμε τα σκόρπια παπούτσια, και κρεμάμε όλοι τα πανωφόρια μας με άνεση. Το στόλισα με ένα ειδώλιο που έχει σημασία για μένα και τις anti-stress μπαλίτσες μου, που αγαπώ πολύ.

Ιδανικά, ήθελα να αλλάξω όλα τα έπιπλα του σπιτιού σε λευκά ή έστω σε χρώμα σημύδας. Επειδή όμως είναι πολύ δύσκολο οικονομικά, κι εγώ δεν είμαι και του diy παιδί, μείναμε στις αποχρώσεις του καφέ και του μαύρου που έχουμε τώρα. Είναι neutral και μπορώ εύκολα να συνδυάσω διαφορετικά διακοσμητικά κάθε εποχή.

Στους τοίχους έχω τις αγαπημένες μου μάσκες και τα γούρια από προηγούμενες χρονιές. Ανάλογα με την εποχή προσθέτω ή αφαιρώ κάτι.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο να αποπνέει η είσοδος του σπιτιού μια ζεν αίσθηση. Ούτε να δίνει άμεσα την εντύπωση ενός καθαρού σπιτιού. Ούτε και να είναι απλά λειτουργική.

Είναι όλα μαζί.

Και το πώς το πετυχαίνουμε σε κάθε σπίτι εξαρτάται από εμάς που ζούμε μέσα του. Προσαρμόζουμε και χαιρόμαστε το χώρο μας ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

2 Σχόλια

  1. Μεγάλο θέμα η είσοδος του σπιτιού για πολλά σπιτικα! Κι εγώ ψάχνω συχνά τρόπους τακτοποίησης του σημείου αυτού! Μια χαρά έδεσε το έπιπλο σας!

    • Και για εμάς ήταν πάντα ένα προβληματικό σημείο, έτσι αποφάσισα να καταλήξω σε ένα έτοιμο έπιπλο που ταίριαζε στις διαστάσεις μας και στο ύψος των παιδιών. Ευχαριστούμε πολύ!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up