Ο χειμώνας ήρθε αλλά και η ώρα να μεριμνήσετε για τη θέρμανση του σπιτιού σας, πριν σας επισκεφθούν τα πρώτα κύματα κρύου. Τί θα πρέπει να σκεφτείτε, πριν επιλέξετε το κατάλληλο είδος θέρμανσης που θα κρατήσει ζεστό το χώρο σας; Με την συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οικονομική θέρμανση με ρεύμα απασχολεί πλέον πολλά ελληνικά νοικοκυριά! Είτε ως κύρια, είτε ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης, είναι σίγουρα μία δημοφιλής λύση στις μέρες μας.

Προτού καταλήξετε σε μία επιλογή, θα πρέπει να εξετάσετε τις ανάγκες, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείτε το ύψος του κόστους, για να βεβαιωθείτε ότι το αντέχει η τσέπη σας. Τέλος, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας και τις επιπτώσεις της επιλογής σας στο περιβάλλον. Συνεπώς, πρέπει να μελετήσετε τις εναλλακτικές επιλογές σας μία προς μία. Μήπως θα σας ενδιέφερε να μάθετε τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για την οικονομική θέρμανση με ρεύμα;

Για αρχή, είναι ανάγκη να γίνει μια γενική παραδοχή. Δεν υπάρχει μια τέλεια πηγή θέρμανσης, η οποία να μας ζεσταίνει επαρκώς, να μην κοστίζει και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Συνήθως, για να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση των πηγών θέρμανσης του σπιτιού, χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό πηγών. Έτσι, το αρχικό κόστος για αγορά και εγκατάσταση είναι μεγαλύτερο, αλλά με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε πως πληρώνουμε συγκριτικά λιγότερα. Συνεπώς, ακόμα και η οικονομική θέρμανση με ρεύμα θα πραγματοποιηθεί με πλήρη επιτυχία, αν συνδυαστεί και με κάποια άλλη πηγή θέρμανσης.οικονομική-θέρμανση-με-ρεύμα-1170x658

Πώς η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρήματα;

Ας ξεκινήσουμε με το τί σας προσφέρει η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα, σε σχέση με άλλες πηγές θέρμανσης. Ένα βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτρικών πηγών θέρμανσης, είναι πως είναι διαθέσιμες οποιαδήποτε στιγμή τις χρειαστείτε, χωρίς να φοβάστε ότι έχουν ανάγκη από αναπλήρωση καυσίμων. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να λειτουργήσουν, είναι να τις βάλετε στην πρίζα και να τις ενεργοποιήσετε. Με άλλα λόγια, δε χρειάζεται να σας απασχολεί το αν υπάρχει απόθεμα πετρελαίου, καυσόξυλα, ή οτιδήποτε άλλο.

Αλλά υπάρχει κι άλλο σημείο που καθιστά τη θέρμανση με ρεύμα οικονομική. Αν το καλοσκεφτείτε, οι συσκευές που παρέχουν θέρμανση στο σπίτι με ηλεκτρισμό δε χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Ακόμα και το κλιματιστικό, το οποίο σίγουρα χρειάζεται συντήρηση κατά διαστήματα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις για να λειτουργεί. Η πιο συχνή συντήρηση που έχει ανάγκη, είναι ο καθαρισμός των φίλτρων, κάτι που μπορείτε να κάνετε και μόνος/ -η σας! Αλλά και η συντήρηση κλιματιστικού που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας, κοστίζει σημαντικά λιγότερο από τη συντήρηση ενός λέβητα.

Πώς θα αποκτήσετε οικονομική θέρμανση με ρεύμα για το σπίτι σας;

Για να βρείτε τις πηγές που θα παρέχουν οικονομική θέρμανση με ρεύμα στο σπίτι σας, είναι καλό να γνωρίζετε ποιές είναι οι εναλλακτικές επιλογές σας και τί προσφέρει καθεμία. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια βασικά μέσα για ηλεκτρική θέρμανση.

#1 Κλιματιστικό

Η λύση του κλιματιστικού μπορεί να είναι ιδιαίτερα οικονομική, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ποιές είναι αυτές οι συνθήκες; Αν υποθέσουμε ότι έχετε ήδη μια συσκευή κλιματιστικού στο χώρο σας, επειδή την είχατε ανάγκη το καλοκαίρι, τότε ξέρετε πως δε θα επιβαρυνθείτε με το κόστος αγοράς. Επίσης, αν μπορείτε να καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού μόνος/ -η σας, τότε θα χρειάζεστε πλήρη συντήρηση από επαγγελματία μία φορά το χρόνο. Όσο για το κόστος συντήρησης, ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι μπορείτε να βρείτε προσφορές από 15 ευρώ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι από αυτή την άποψη το κλιματιστικό είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή.

Πέρα από αυτό, είναι ανάγκη να γνωρίζετε και τί κατανάλωση ρεύματος κάνει, σωστά; Ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α, παρέχει πάνω από 3,5 φορές περισσότερη θερμότητα, από το ρεύμα που καταναλώνει. Συνεπώς, προσφέρει σαφώς μεγαλύτερη οικονομία από τα κλιματιστικά τύπου G, τα οποία καταναλώνουν πολύ περισσότερο ρεύμα, για να επιτελέσουν το ίδιο έργο. Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε, όταν εξετάζετε την πιθανότητα της θέρμανσης με κλιματιστικό, είναι η ισχύς του. Όσο πιο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλετε να ζεστάνετε, τόσο μεγαλύτερη ισχύ πρέπει να έχει το κλιματιστικό, για να μπορεί να ανταπεξέλθει.

#2 Θερμοπομπός/ Αερόθερμο

Οι θερμοπομποί, όπως και τα αερόθερμα, λειτουργούν κυρίως συμπληρωματικά σε άλλες πηγές θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει, γιατί αν και είναι πολύ οικονομικά για να αγοραστούν, συνήθως δεν επαρκούν για να ζεστάνουν ένα δωμάτιο το χειμώνα. Οι συσκευές αυτές έχουν περιορισμένη ικανότητα θέρμανσης και είναι κατάλληλες κυρίως για μικρά δωμάτια και για μέρες που δεν κάνει πολύ κρύο. Συνεπώς, μπορείτε να έχετε οικονομική θέρμανση με ρεύμα, μέσω θερμοπομπού ή αερόθερμου, το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Τι σας προσφέρουν αυτές οι συσκευές; Καταρχήν, σας προσφέρουν τη δυνατότητα της εύκολης μεταφοράς. Επειδή δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδεις και βαριές, μπορείτε να τις μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο χωρίς κόπο. Επίσης, δεν έχουν ανάγκη για συντήρηση, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά που τις χρειάζεστε, μπορείτε απλά να τις ενεργοποιείτε, ενώ το καλοκαίρι μπορείτε να τις αποθηκεύετε στη ντουλάπα σας, για να μη φαίνονται καθόλου. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι σαν πηγές θέρμανσης, καταναλώνουν αρκετό ρεύμα για να λειτουργήσουν σωστά. Συγκριτικά με τα κλιματιστικά, καταναλώνουν σίγουρα περισσότερο, κάτι που πρέπει να συνυπολογίζετε στα έξοδα του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

#3 Ηλεκτρικό καλοριφέρ

Όπως οι θερμοπομποί και τα αερόθερμα, έτσι και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, λειτουργούν κυρίως σαν συμπληρωματικές πηγές θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει, γιατί η κατανάλωση ρεύματος τους είναι σχετικά μεγάλη, με αποτέλεσμα να μη συμφέρουν σαν βασική πηγή θέρμανσης. Ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ κοστίζει περισσότερο από το θερμοπομπό και το αερόθερμο για να αγοραστεί. Ωστόσο, είναι ικανό να ζεστάνει και μεγαλύτερα δωμάτια, ανάλογα με την ισχύ του. Πριν το αγοράσετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε τους υπαλλήλους στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, για να μάθετε αν το συγκεκριμένο καλοριφέρ καλύπτει τις ανάγκες των δωματίων του σπιτιού σας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείτε συστηματικά το ηλεκτρικό καλοριφέρ, για να έχετε οικονομική θέρμανση με ρεύμα. Το γεγονός ότι καταναλώνει αρκετή ενέργεια, σημαίνει πως ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα σας έρθει “φουσκωμένος”, κάτι που σίγουρα πρέπει να αποφύγετε. Ωστόσο, η λύση αυτή δεν είναι και ιδιαίτερα οικολογική. Τι εννοούμε με αυτό; Στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος παρέχεται χάρη στην καύση λιγνίτη, ο οποίος δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Συνεπώς, είναι καλό να χρησιμοποιείτε συσκευές που δεν έχουν υπερβολικές απαιτήσεις κατανάλωσης ενέργειας.

Θέλετε να κάνετε εξαέρωση στα καλοριφέρ σας; Δείτε πώς γίνεται σε 3 απλά και εύκολα βήματα!

#4 Ηλεκτρικός λέβητας

Ο ηλεκτρικός λέβητας εγκαθίσταται στο χώρο σας και τροφοδοτείται από ρεύμα, ώστε να θερμαίνει νερό, το οποίο διαχέεται στις πηγές θέρμανσης του σπιτιού. Με άλλα λόγια, το νερό φτάνει στα σώματα του καλοριφέρ, ή στην ενδοδαπέδια θέρμανση των δωματίων και ζεσταίνει το χώρο. Γενικά, η απαιτούμενη ισχύς του λέβητα εξαρτάται από το μέγεθος του σπιτιού. Το κόστος αγοράς ηλεκτρικού λέβητα ξεκινά από τα 700 ευρώ, αλλά πρέπει να συνυπολογίσετε και τα έξοδα εγκατάστασης από το συνεργείο. Γενικά, όσο μεγαλύτερη η ισχύς του λέβητα, τόσο μεγαλύτερο το κόστος.

Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι θα μπορέσετε σίγουρα να εγκαταστήσετε ένα λέβητα χαμηλότερης ισχύος, αν έχετε ενδοδαπέδια θέρμανση. Τί εννοούμε με αυτό; Ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης απαιτεί χαμηλότερη θερμοκρασία νερού, σε σχέση με τα σώματα του καλοριφέρ. Σαν αποτέλεσμα, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και αποδίδει περισσότερο. Συνεπώς, το σύστημα μπορεί να προσφέρει οικονομική θέρμανση με ρεύμα, αρκεί να μπορείτε να αντέξετε το κόστος της αρχικής επένδυσης.

Αυτές είναι μερικές βασικές εναλλακτικές επιλογές που έχετε, όταν αναζητείτε οικονομική θέρμανση με ρεύμα. Φυσικά, είναι καλό να συμβουλευτείτε τους ειδικούς, πριν πάρεις κάποια απόφαση, για να ξεδιαλύνετε κάθε πιθανή απορία σας. Όταν κάνετε την επιλογή σας και αποφασίσετε ότι έρχεται η ώρα της εγκατάστασης, οι Συνεργάτες του Douleutaras.gr θα είναι στο πλευρό σας! Επικοινωνήστε με τους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας τουςκαι πάρτε άμεσα την καλύτερη προσφορά, για να ζεστάνετε το σπίτι σας!Thermansi_Banner

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη θέρμανση του σπιτιού σας, διαβάζοντας εδώ αλλά και στο Blog του Douleutaras.gr

 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up