-Έλα, σε ξύπνησα;
-Όχι ρε συ…
-Διάλεξε ποιο Σαββατοκύριακο θες να κατέβεις να κάνουμε λαχανοντολμάδες!
-Τι λες μαρή τσουράπω;
-Διάλεξε ποιο Σαββατοκύριακο θες να κατέβεις να κάνουμε λαχανοντολμάδες!
Και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια…
 
Είμαι σίγουρη ότι την έχεις πατήσει! Δεν ετοιμάστηκα για ταξίδι, λαχανοντολμάδες έβαλα να μαγειρέψω! Ο διάλογος ήταν ανάμεσα σε μένα και τη φίλη μου τη Νίνι (άσχετο που πάει δίμηνο και βάλε από τότε, εγώ τώρα πρόκαμα να στα γράψω). Που συχνά πυκνά, όποτε μιλούσαμε, μου έλεγε ότι τους μαγείρεψε, που εμένα μου άρεσαν πάντα, που ποτέ δεν αξιώθηκα να το πάρω απόφαση να δοκιμάσω την τύχη μου, που… που… που…
 
Κι εκεί που έπλενα τα πρωινά πιάτα, το αποφάσισα. Θα τους φτιάξω! Πόσο χάλια μπορεί να γίνουν;;; Κι άντε, αν δεν τρώγονται, πάει, πέταξα το λάχανο και τα μυρωδικά, δεν θα πεθάνω κιόλας… (κυρίως γιατί το έτερον ήμισυ έλειπε, οπότε γλιτώνω την καζούρα!). Και, ναι! Έγιναν πολύ καλοί! Φτου φτου φτου μη ματιαστώ!  Και σας τους κάνω και post γιατί είμαι περήφανη! 
 
Εσένα εκεί στην άκρη, την ξανθιά, ηλιοκαμμένη, με το μαγιό λέω ντε, ναι, εσένα… που κρυφογελάς… Χα, σκοτίστηκα! Γέλα άμα σου κάνει γούστο! Πολύφερνη μαγείρισσα! Μια κατσαρόλα έκανα, φαγώθηκε η μισή, οι υπόλοιποι μπήκαν κατάψυξη. Δεν θα σου φέρω όταν θα ‘ρθω. Θα κάνουμε φρέσκους! Κοίτα τί έβαλα, πες μου όταν με δεις τί άλλο βάζουμε. Πάρε και μια φωτό να τους καμαρώσεις!

 

Και πάμε για τις λεπτομέρειες:

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
250 γρ. ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι

μισό ματσάκι μαϊντανό
μισό ματσάκι άνηθο
χυμός λεμονιού
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα πάνω φύλλα. Βγάζουμε από την κατσαρόλα το λάχανο και παγώνουμε σε τρεχούμενο νερό. Ανοίγουμε τα φύλλα του λάχανου προσεκτικά, αφαιρώντας τα χοντρά μέρη.
Αν το λάχανο μας είναι τρυφερό (χωρίς πολλά χοντρά μέρη) μπορούμε να τα αφαιρέσουμε ένα ένα προσεκτικά μη σπάσουν και να τα ζεματίσουμε σαν φύλλα πια κι όχι ολόκληρο το λάχανο. (Εμένα το ζεμάτισμα μου ‘βγαλε το λάδι, μια ώρα μου πήρε το άτιμο το λάχανο – μάλλον για σαλάτα θα ήταν).
Σε ένα μεγάλο μπωλ ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, και όλα τα υλικά της γέμισης.
Τα ανακατεύουμε και ξεκινάμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Βάζουμε στο φύλλο μας γέμιση στη μία άκρη, αυτή που βρίσκεται προς το μέρος μας, ανασηκώνουμε και διπλώνουμε το φύλλο σε εκείνη την πλευρά και στη συνέχεια κλείνουμε τις δύο πλαϊνές πλευρές. Τυλίγουμε ρολλάροντας.
Στην κατσαρόλα που θα τους βάλουμε, απλώνουμε στον πάτο, αρκετά από τα χοντρά κομμάτια του λάχανου, που μας περισσεύουν. (Εγώ το ξέχασα, μια χαρά μου βγήκαν ωστόσο).
Βάζουμε τους ντολμάδες πάνω στα φύλλα (συνήθως για ένα μεγάλο λάχανο βγαίνουν 2 με 3 στρώσεις) και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα χοντρά φύλλα που περίσσεψαν και δεν τυλίγονται.
Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε 2 κ.σ. επιπλέον φυτίνη / ελαιόλαδο, και σκεπάζουμε με νερό έως τη μέση των ντολμάδων. — Συνήθως βάζουν από πάνω ένα πιάτο για να μην αναταραχθούν οι ντολμάδες και φύγει η γέμιση. (Και πάλι, δεν έβαλα, μια χαρά κλειστοί έμειναν). —
Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά (όχι όμως στο τέρμα) και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε λίγο κάτω από το μέτριο της θερμοκρασίας και βράζουμε για περίπου 1 ώρα. (Aν βάλετε ρύζι γλασέ μειώστε το χρόνο βρασμού στα 40 με 45 λεπτά).
Σερβίρουμε με λεμόνι ή με σάλτσα λεμονιού (απερίγραπτη και τόσο απλή) που φτιάχνουμε ως εξής:

1 λεμόνι
2 κοφτές κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
λίγο λάδι ή φυτικό βούτυρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού πολύ καλά. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας σβώλος. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού μέχρι να έρθουν τα υγρά στη θερμοκρασία του φαγητού και μετά το λάδι ή το βούτυρο. Ρίχνουμε στο σκεύος και αφήνουμε να πάρει μία βράση και να δέσει η σάλτσα.


Αν τους φτιάξεις καλή επιτυχία! Κι αν γίνουν και καλοί στείλε μου και φωτογραφίες – για να μη σου πω ταπεράκι!!!

Φιλιά πολλά! 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

Write A Comment

Scroll Up
0 Shares
Share
Pin
Tweet
+1
Wordpress Copy paste blocker plugin powered by http://jaspreetchahal.org