Κρύωμα; Αυτή είναι η τέλεια σούπα!


Όταν ήμουν μικρούλα θυμάμαι τη γιαγιά μου να φτιάχνει σούπα όταν αρπάζαμε ένα κρύωμα  – πράγμα όχι σπάνιο. Η διαφορά όμως ήταν στο τι σούπα έφτιαχνε. Και όχι, δεν ήταν κοτόσουπα όπως μπορεί να νομίζετε.

Η γιαγιά λοιπόν ήταν μερακλού στο φαγητό.

Ήξερε κόλπα και μυστικά που δεν τα μοιραζόταν, εκτός κι αν την πετύχαινες στις καλές της. Αλλά και πάλι, μπορεί να σου έλεγε όλα τα συστατικά εκτός από ένα, και ποτέ δεν έφτιαχνες ίδιο φαγητό με το δικό της, που ήταν άφταστο. Και ενώ μαγείρευε συχνά κοτόπουλο, δεν το έβαζε ποτέ σε σούπα, ειδικά για το κρύωμα.

Το μυστικό της ήταν τα κόκαλα.

Ναι, τα κόκαλα, καλά διαβάσατε! Έπαιρνε από το χασάπη που εμπιστευόταν μεγάλα μοσχαρίσια κόκαλα καθαρισμένα, που της τα είχε κόψει για κατσαρόλα. Κι ενώ εμείς τα βλέπαμε και σιχαινόμασταν – μικρά παιδάκια βλέπετε – εκείνη τα θεωρούσε το δώρο του Θεού επί γης!

Καθώς φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν είχε άδικο.

Διαβάζοντας σχετικά πολύ αργότερα, είδα ότι οι σούπες έχουν πολύ μεγάλη διατροφική αξία. Το νερό αποκτά όλα τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες από τα υλικά που βάζουμε στη σούπα μας κι έτσι λαμβάνουμε όλα τα ευεργετικά συστατικά του φαγητού μας. Αν για παράδειγμα τηγανίσουμε μια πατάτα, δεν θα ωφεληθούμε το ίδιο με το αν τη φάμε βραστή.

Συνδυάζοντας δε η γιαγιά το ζωμό από τα κόκαλα που έβραζε, με λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια (για να μην βράσουν πολλή ώρα) και λίγο ρύζι ή φιδέ, κατάφερνε να μας κάνει περδίκι σε μια – δυο μέρες. Και όρεξη να μην είχαμε για φαγητό, μύριζε τόσο ωραία που δεν γινόταν να μην φάμε έστω και τη μισή. Δοκιμασμένη συνταγή, όχι αστεία!oopsblogara-soupa-kryomaΠάμε λοιπόν για τα περαιτέρω!

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσια κόκαλα

2 πατάτες

2 κολοκυθάκια

2 καρότα

1 κανονικό κρεμμύδι (προτιμήστε τα κόκκινα από τα λευκά)

Λίγο σέλινο

2 Φλιτζάνια Ρύζι ή Φιδέ ή Κριθαράκι

Αλάτι, Πιπέρι

Μπούκοβο

Λίγο ελαιόλαδο

Χυμός λεμόνι

Και το μυστικό της συστατικό! Ταρατατάααα ….  Κρόκος Κοζάνης (δυο τσιμπιές)

 

Πάμε και για την εκτέλεση

Βάζουμε τα κόκαλα σε κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε μόνα τους σε σιγανή φωτιά (όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά, αν μπορέσετε να τα βάλετε από το πρωί για να φάτε το μεσημέρι ακόμη καλύτερα). Προσέχουμε να μη σωθεί το νερό κατά τη διάρκεια, συμπληρώνουμε αν χρειαστεί. Όταν είμαστε έτοιμοι, βγάζουμε τα κόκαλα από την κατσαρόλα, δεν τα χρειαζόμαστε πια.

Κόβουμε όλα μας τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια και τα σοτάρουμε σε τηγάνι ελαφρά, ίσα να γυαλίσουν και να θωρακιστούν για να μη διαλυθούν. Τα προσθέτουμε στο ζωμό μαζί με τον κρόκο Κοζάνης και βράζουμε για 5 ή 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μικρά είναι κομμένα. Αν βάλετε φιδέ, προσοχή, θέλει λίγο χρόνο. Αν βάλετε ρύζι θέλει γύρω στα 15 – 20 λεπτά, οπότε βάλτε το λίγο πριν τα λαχανικά.

Όταν είναι έτοιμη η σούπα μπορούμε να πολτοποιήσουμε όλα τα υλικά και να γίνει σαν βελουτέ ή να την αφήσουμε όπως είναι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο που τα έχουμε ψιλοκοπανίσει όλα μαζί σε γουδί (η γιαγιά το έκανε για να μη μας ενοχλεί το μπούκοβο, αλλά συνεχίζω και το κάνω και τώρα που μεγάλωσα).

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε λεμόνι ανάλογα με το πόσο θέλει ο καθένας (μπόλικο κατά προτίμηση) και απολαμβάνουμε, παρέα με φρυγανισμένο ψωμί.

Κι αν φτιάξαμε τη σούπα γιατί κρυολογήσαμε, περαστικά μας!

 


Μαρία

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

6 Σχόλια
  1. Πολύ δίκιο είχε η γιαγιά! Βάλσαμο η σουπίτσα και ο καιρός σήμερα επιβάλλει σούπα.
    Κρόκος ε; Κάποτε τον χρησιμοποιούσα πολύ στα φαγητά μου. Για περίμενε να τον ξαναθυμηθώ!

    1. Βάλσαμο η σουπίτσα Χριστίνα μου, και πολύτιμος ο κρόκος! Σήμερα με τέτοιο κρύο νομίζω κι εγώ θα φτιάξω μία περιποιημένη σούπα για το βράδυ, να συνέλθουμε από την κούραση της μέρας. Καλή συνέχεια!

  2. την έκανε και η δική μου γιαγιά και μαμά επίσης!! Λάτρευα και λατρεύω τις σούπες!! εξαιρετική η προταση σας! πλέον την προτείνουν και για τα μικρά παιδάκια. είναι πολύ καλό να φτιάχνεις και ζωμό απο κόκκαλα. τον συντηρείς στην καταψυξη και μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σε οποιοδήποτε φαγητο!! Καταλληλη συνταγη την καταλληλη μέρα!!! πολύ κρυο σήμερα 🙂 🙂 Καλημέρα!

    1. Τελικά οι παλιές νοικοκυρές έκαναν πολλά σωστά Γιούλη. Ο ζωμός στην κατάψυξη πράγματι, είναι μεγάλη ευκολία, έχεις πάντα έτοιμο. Ακόμη και σε μακαρόνια προσθέτω λίγο την ώρα που βράζουν. Ντύσου ζεστά!!! Καλημέρα!

  3. τα κόκκαλα από κατσικάκι που μας περισσευουν από το φαγητο, γινεται να τα κανουμε επειτα ζωμό;

    1. Αν κατάλαβα καλά, εννοείτε τα κόκαλα από μαγειρεμένο κατσικάκι; Θεωρητικά, γίνεται. Στην πραγματικότητα όμως ένας καλός ποιοτικά ζωμός γίνεται από φρέσκα υλικά (ακόμη κι αν μιλάμε για φλούδες κρεμμυδιών και κοτσάνια μαϊντανού). Εφόσον μαγειρεύτηκε το κατσικάκι έχουν χαθεί αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα κόκαλα. Αν όμως εννοείτε να ξεκοκαλιστεί το κατσικάκι ωμό και να χρησιμοποιήσετε τα κόκαλα στη συνέχεια, τότε ναι, φυσικά και μπορείτε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Lifestyle - Home - DIY

FOLLOW US ON

Για να μας διαβάζετε πρώτοι
Wordpress Copy paste blocker plugin powered by http://jaspreetchahal.org