Πόσο συχνά καθαρίζετε το φούρνο σας; Εγώ η αλήθεια είναι ότι τον καθάριζα μια φορά στο εξάμηνο. Αλλά μετά το πείραμα που έκανα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, άλλαξα γνώμη. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε γιατί.
 Όλες τις δουλειές του σπιτιού, ακόμη κι αυτές που δεν μου αρέσουν καθόλου, έβρισκα έναν τρόπο να τις κάνω διασκεδαστικές.
Θες ότι μου αρέσει να βλέπω το καθαρό αποτέλεσμα, θες επειδή το σπίτι δεν είναι πολύ μεγάλο και το να μένει καθαρό (σχετικά… με δυο μικρά παιδιά όλα είναι σχετικά) είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρείται μια κάποια λογική, τα κατάφερνα. Ποτέ όμως δεν κατάφερα να δω το καθάρισμα του φούρνου ως διασκέδαση (αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποια που να το βλέπει έτσι;;;)
Είχα δοκιμάσει να καθαρίσω με αμμωνία αλλά επειδή ήμουν έγκυος στο μικρό μου, δεν άντεξα τη μυρωδιά κι εγκατέλειψα την προσπάθεια. Αυτή τη φορά ήμουν αποφασισμένη. Ακολούθησα κατά γράμμα τη μέθοδο που βρήκα εδώ. Βλέπετε με τί ξεκίνησα, έτσι; Αυτό το μαύρο κάτω είναι βούτυρο από τη φόρμα του κέικ, που δεν κατάλαβα ότι έτρεχε…
Πρώτα μπήκε σε εφαρμογή η μέθοδος με τη σόδα…

 

Εδώ βλέπετε τις πλαϊνές ράγες… πραγματικά αναρωτήθηκα πώς μαγειρεύεται το φαγητό! Ξεκάθαρα φαίνεται ότι το περισσότερο έμενε μέσα στο φούρνο!

 

 
 
 

Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες, ψέκασα παντού με νερό.
Στη συνέχεια άπλωσα μπόλικη μαγειρική σόδα σε όλη την επιφάνεια, για να γίνει πάστα. Για να σταθεί και στα πλαϊνά, έβαλα στη χόυφτα μου και τη φύσηξα για να πάει παντού. Αφού άφησα το φούρνο κλειστό για οχτώ ώρες, ξεκίνησε το καθάρισμα. Εδώ βλέπετε το μικρό μου βοηθό… με το ένα χέρι κρατάει το Swiffer και με το άλλο χέρι το βρεγμένο πανί.
Μετά σήκωσε και τα μανίκια ψηλά!

Με το σφουγγάρι αφαίρεσα την πάστα μαζί με όσα από τα καμένα λίπη είχε διαλύσει. Όσο και να πεις, μια διαφορά την έκανε.

 
Με το βρεγμένο πανί ξέπλυνα και καθάρισα τα υπόλοιπα. Στα μειονεκτήματα πρέπει να βάλω το ότι η πάστα κάθισε πραγματικά παντού, και οι ράγες μετά ήταν τόσο δύσκολες στη χρήση που δεν μπορούσα να τις ξεβιδώσω. Ψέκασα με μπόλικο νερό στο τέλος, για να διαλυθεί όπου τυχόν είχε μείνει, και ξανακαθάρισα.

Συνολικά, χρειάστηκα τρεις ώρες.
Και το αποτέλεσμα ήταν αυτό. Με μπόλικο, μπόλικο, μπόλικο τρίψιμο.

 
 Αν τα βάλω δίπλα δίπλα, σαφώς είναι βελτίωση… αλλά καθαρό φούρνο δεν τον λες κιόλας…

   Και πάμε τώρα στην αμμωνία…

 
Άφησα να περάσουν αρκετές μέρες, όπου χρησιμοποίησα πολύ το φούρνο, με σκεύη χωρίς καπάκι πάλι, και επίτηδες άφησα να χυθεί και να καεί πάνω στην επιφάνειά του φαγητό, για να μπορέσω να κάνω τη σύγκριση. 
 
Ξεκίνησα με ένα πυρέξ με βραστό νερό, όπου διέλυσα ένα φακελάκι αμμωνία.
 

Το άφησα μέσα στον κλειστό φούρνο για οχτώ ώρες επίσης, να είναι σχετικά δίκαιη η αναμέτρηση. Μόνο που αυτή τη φορά έβαλα μια πετσέτα στην επιφάνεια της κουζίνας, πίσω από τις εστίες, εκεί που είναι η εξαγωγή του φούρνου για τους ατμούς.

 
Μετά το οχτάωρο, άνοιξα το φούρνο κι άρχισα να επιθεωρώ το αποτέλεσμα. Είχα και το νου μου, γιατί ήταν τα μικρά σπίτι, και ήθελα να δω αν θα ενοχληθεί κανείς από τη μυρωδιά, αλλά ευτυχώς, ήταν ανεπαίσθητη!
Οι πλαϊνές ράγες συνέχιζαν φαινομενικά να είναι στην ίδια χάλια κατάσταση…

 
 
Στην κάτω πλευρά όμως, ήταν υγρά (προφανώς απ’ τους υδρατμούς).

Έβγαλα λοιπόν τη σχάρα, πήρα το βρεγμένο μου πανάκι, και μάζεψα ό,τι υπήρχε… Μόνο αυτό! Έπλυνα τη σχάρα με υγρό πιάτων, και έγινε πεντακάθαρη. Για ψυχολογικούς καθαρά λόγους, πέρασα και με σφουγγάρι και λίγο υγρό πιάτων, αλλά βγήκε καθαρό!
 
Μη μου πείτε ότι δεν έχει διαφορά πλέον! Τέτοια γυαλάδα έχει να δει από τα νιάτα του ο φούρνος μου, όταν πρωτοαγοράσαμε την κουζίνα! Και μιλάμε για  εννιά χρόνια πριν, έτσι;

 Με το ζόρι κρατήθηκα να μην τον φιλήσω! Πάνω, κάτω, πίσω, δεξιά, αριστερά… πεντακάθαρος και γυαλιστερός! Το μόνο που έκανα ήταν να τον αφήσω να δουλέψει για δεκαπέντε λεπτάκια στους 100 βαθμούς, για να μην μείνει μυρωδιά.
 
 Όσο κι αν αγαπάω λοιπόν τη σόδα… λυπάμαι, αλλά η αμμωνία κερδίζει σ’ αυτό το ματς hands down!!!

Εσείς με τί καθαρίζετε το φούρνο σας; Υπάρχει κανένα άλλο δοκιμασμένο κολπάκι, ακόμη πιο εύκολο;;; Περιμένω τα σχόλιά σας!

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara
Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο – Email: contact@oopsblogara.gr – All Rights Reserved.

79 Σχόλια

  1. εντάξει..
    μια με τον απορροφητήρα.. τώρα με τον φούρνο θα σε ανακηρύξουμε την βασίλισσα της πάστρας!!!

    φιλιά πολλά και πολλά.. μερσί :)))

    • Ναι, εγώ κι η Βλαχοπούλου με το σφουγγαρόπανο ανά χείρας! Φιλιά πολλά!!!

  2. Έλα τώρα!!!!!! Πλάκα κάνεις!!!! Εγώ με ένα καθαριστικό από το supermarket Που μη με ρωτήσεις ποιο ειναι δεν ξέρω, αφού το έχει αγοράσει η ξαδερφή μου που μένει από πάνω….ακαμάτα τελείως έτσι;Μπράβο Μαράκι!!!!

    • Απίστευτο έτσι Ευαγγελία; Και ειλικρινά, τόσο εύκολο, με ουσιαστικά κόστος γύρω στο 1 ευρώ… αμμωνία και ρεύμα που χρησιμοποίησα για να βράσω το νερό!

  3. Κι εγώ τον έκανα με την αμμωνία και ζήσαμε μεγάλες στιγμές συγκίνησης. Από κει που έλεγα ότι είναι έτοιμος να τρυπήσει, τώρα έγινε του κουτιού!!!!! Πάω τώρα να ψάξω τα παλιά posts σου να δω τι θα κάνω με τον απορροφητήρα 🙂

    • Αυτά είναι…! Άντε με το καλό κι ο απορροφητήρας!!! Περιμένω εντυπώσεις!

  4. HappyMum Angie Reply

    Εντάξει τζι τζι μας την έχεις κάνει την κουζίνα, απο την κορυφή (βλέπε απορροφητήρα) μέχρι τα νύχια (βλέπε κουζίνα).
    Ευχαριστούμεεεεεεεεεεεεεε!

  5. Ο δικός μου δεν βλέπεται στην κυριολεξία. Αυτή η δουλειά και το σιδέρωμα είναι από τις σιχαμένες μου. Μα πράγματι με την αμμωνία γίνεται έτσι; Θα το δοκιμάσω άμεσα. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και καλό Σ/Κ 🙂

    • Κι ο δικός μου στα μαύρα του τα χάλια ήταν Χριστινάκι! Όσο για το σιδέρωμα, που το λατρεύω, θα επιστρέψω με αναλυτικό post! Για όλα υπάρχει ένα σύστημα, αρκεί να βρεις τί σου ταιριάζει… Φιλιά!

  6. και εγω το έκανα….δεν πιστευα στα μάτια μου……. γυαλισε λες και ηταν καινουργιος και το κυριοτερο χωρίς τρίψιμο. Εγω βεβαια το πειραμα της σοδας δεν το έκανα , εκανα κατευθειαν την αμμωνία. Παλιοτερα ειχα χρησιμοποιήσει όλα τα καυστικά χημικά υγρα του κόσμου και καμια σχέση με το αποτέλεσμα με την αμμωνια. Τζάμπα τα λεφτά!!!! Ε!!!! Λοιπόν ειμαι και εγω οπαδός της αμμωνίας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Χαίρομαι που συμφωνούμε! Αυτό το «χωρίς τρίψιμο» είναι που έκανε όλη τη διαφορά! Μόνο που δε μου άφησες όνομα, σε βγάζει σαν Ανώνυμο…

  7. Αχ αυτός ο φούρνος….μεγάλο βάσανο. Εχω δοκιμάσει με σόδα κ ξύδι κ δεν με ικανοποίησε. Σήμερα τον εκανα με άτομο καθαρίστε κ ειδα μεγαλη διάφορα. Θα δοκιμάσω την αμμωνία κ θα σου πω. Ο φούρνος δε χρειάζεται να ειναι ζεστός ε;μονο το νερό…..

    • Ατμοκαθαριστή εννοείς; Αν ναι, μπράβο, είχα την απορία αν κάνει δουλειά, ευχαριστώ που μου την έλυσες! Όποτε δοκιμάσεις και την αμμωνία πες μου ποιό ήταν καλύτερο κι ευκολότερο, θα περιμένω! Ναι, μόνο το νερό ζεστό, σε κρύο φούρνο…

    • Ατμοκαθαριστη εννοούσα, καλα κατάλαβες. Εννοείται οτι δοκίμασα την αμμωνία και ο φούρνος ειναι πλέον πεντακάθαρος. Το αποτέλεσμα ειναι απίστευτο. Η αληθεια ειναι ομως οτι χρειάστηκε να τον τρίψω για να εχω αυτο το τέλειο αποτέλεσμα. Καμία ιδέα για να καθαρίζω το σίδερο εχεις;εχω δοκιμάσει με κερί, με σόδα κ ξύδι χωρις ομως ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

    • Την επόμενη φορά, για να αποφύγεις εντελώς το τρίψιμο, δοκίμασε ή να αφήσεις περισσότερες ώρες το μπωλ μέσα, ή να αλλάξεις το μπωλ και να βάλεις ένα φρέσκο μετά το οχτάωρο. Για το σίδερο, εννοείς να καθαρίσεις την πλάκα ή τα άλατα μέσα;;;

    • Σχετικά με το τρίψιμο που χρειάστηκε, πιθανό λόγω, οτι οφείλεται στο γεγονός οτι το άφησα παραπάνω ώρες κ είχε στεγνώσει ο φούρνος. Οπως κ να δει πάντως, το αποτέλεσμα ειναι τέλειο κ δε με πείραξε καθόλου το τρίψιμο. Για το σίδερο, την πλάκα εννοώ. Ειναι χάλια γαμωτο…..αν εχεις κανένα tip, θα χαρώ πολυ να το ακουσω

  8. Απίστευτο ειλικρινά! Μην ρωτάς καθόλου, με αμμωνία θα τον καθαρίσω την επομένη φορά!

    • Θέλω και φωτογραφίες Λιτσάκι, απ’ αυτές τις υπέροχες που βγάζεις εσύ! Φιλάκια!

  9. Μαράκι το έχω ανακαλύψει πριν από μερικά χρόνια το κόλπο με την αμμωνία στο διαδίκτυο και με έχει σώσει… 5 χρόνια τον έχω τον φούρνο και είναι σε πολύ καλή κατάσταση έχω να πω!
    Φιλιά!

    • Χαίρομαι που έχεις γλιτώσει την ταλαιπωρία όλο αυτό τον καιρό!!! Φιλιά!

  10. Γειά σας κ από μένα, θα θελα να μου πείτε αν ισχύει το ίδιο κ με το φουρνακι μικροκυμάτων, ευχαριστώ Αποστόλης

    • Αγαπητέ Αποστόλη να σε καλωσορίσω αρχικά! Το επόμενο post θα είναι αφιερωμένο σε αυτό ακριβώς το θέμα, οπότε stay tunned! Σε χαιρετώ!

  11. Έχω μείνει άφωνη! Θα το δοκιμάσω άμεσα! Σ’ευχαριστούμε Μαράκι και φιλάκια πολλά!

  12. Αγγελικη Reply

    Τι να πω!!! Εχω μεινει αφωνη με το post !!! 10000000000000000000000 μπραβο!!!!!!

  13. καλημερα! καλα μιλαμε εχω την κουζινα μου 1. 5 χρονων και ειναι πολυ χαλια! και ελεγε να αγορασω ταψι με καπακι για να μην πιτσιλαει υδρατμους! αμμωνια απο το σουπερ μαρκετ πηρες; και εριξες ολο το σακουλακι σε ενα πυτεξ σε κρυο φουρνο; μπραβο!
    Γιωτα

    • Είδες; Κι εγώ δεν έχω ταψάκια μικρά με καπάκι, κι εκεί γίνεται όλη η ζημιά, τουλάχιστον αυτά που είναι μεγάλα δεν λερώνουν τόσο πολύ. Αμμωνία απλή από το σούπερ μάρκετ, μέσα σε ζεστό νερό στο πυρέξ, και όλο μαζί σε κρύο φούρνο Γιώτα μου. Ελπίζω να μείνεις ευχαριστημένη!

    • Καλημέρα Μαρία, καλώς ήρθες! Ναι, αμμωνία σε σκόνη, αυτή που βρίσκουμε μαζί με τη μαγειρική σόδα. Σε χαιρετώ!

  14. Μαρακι εχω πσθει πλακα!!!το κοιταω κ δεν το πιστευω!!!εισαι ο ανθρωπος μου.εχεις κατι κ για το πατο της λεκανης μαλλον απο τα πολλα αλατα που εχει το νερο ειναι!

    • Συγνώμη για την καθυστέρηση, τη αμμωνία την βρίσκεις σε σούπερ μάρκετ, στα ράφια που έχει μαγειρική σόδα!

  15. Άσχετος εργένης. Ακολούθησα τις απλούστατες οδηγίε, αφήνοντας το μπολ για 11 ώρες, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Τι έκανα λάθος; Υγ ελάχιστα καθάρισε.

    • Αγαπητέ εργένη, εντυπωσιάζομαι. Αν έβαλες βραστό νερό για να διαλύσεις την αμμωνία, και έκλεισες καλά το φούρνο σου, ακόμη και σε πολύ παλιά λίπη νομίζω πως θα έβλεπες διαφορά. Εκτός εάν μιλάμε για φούρνο μικροκυμάτων – διευκρίνησέ μου σε παρακαλώ. Αν όχι, προσωπικά θα δοκίμαζα άλλη μια φορά, ίσως σε ελαφρά ζεστό φούρνο, π.χ. να τον αφήσεις για 10 λεπτά στους 100 βαθμούς πριν βάλεις το μπωλ σου μέσα; Θα περιμένω με αγωνία!

  16. Καλησπέρα,
    μόλις έβαλα το μπολ στο φούρνο και περιμένω με αγωνία να δω το αποτέλεσμα. Έχω 2 ερωτήσεις:
    1. Θα αφήσω το μπολ για πολύ περισσότερο από 8 ώρες (θα το καθαρίσω μόλις σχολάσω από τη δουλειά) λες να υπάρχει πρόβλημα;
    2. Όταν ανοίξω το φούρνο χρειάζεται να φοράω μάσκα ή κάτι προστατευτικό στη μύτη για να μην το εισπνεύσω;

    Ευχαριστώ!!
    Σύλβια

    • Καλησπέρα Σύλβια, χίλια συγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην απάντηση… με τα μικρά άρρωστα περάσαμε δύσκολα. Πιθανολογώ ότι πήγαν όλα καλά, δεν σε ενόχλησε η λίγη μυρωδιά που αφήνει η αμμωνία. Θα ήθελα να μου πεις εντυπώσεις. Φιλιά!

  17. Δεν πειράζει, Μαρία, no worries! Λόγω του ότι έχω αναπνευστικό πρόβλημα, ήθελα να είμαι εντελώς σίγουρη πως δεν θα μυρίζει σε ενοχλητικό βαθμό. Το άφησα λοιπόν αρκετές ώρες παραπάνω και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό, σίγουρα χρειάζεται να γίνει και δεύτερη φορά στο δικό μου φούρνο. Συνιστώ σε όποιον το κάνει να αφήσει την αμμωνία τις ώρες που λες και εσύ (8) γιατί οι υδρατμοί δεν θα έχουν προλάβει να εξατμιστούν πλήρως και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Τέλος, αναφορικά με τη μυρωδιά: στην αρχή ήταν έντονη για μένα και απέφευγα να πάω στην κουζίνα, στη διάρκεια του καθαρίσματος όμως ήταν όλα οκ, δεν μύριζε καθόλου γιατί είχε εξατμιστεί τελείως.

    Ευχαριστούμε για το benchmarking!!!

    Σύλβια

  18. Pingback: Με ανοιξιάτικη όρεξη! -

  19. Έχω δοκιμάσει και έχω ξαναδοκιμάσει την κλασσική συνταγή με τη σόδα και πίστευα ότι εγώ κάνω κάτι λάθος και δεν υπάρχει αποτέλεσμα.Θα δοκιμάσω και τον τρόπο σου ελπίζοντας για καλύτερα αποτελέσματα.θα σου στείλω εντυπώσεις.
    Κωνσταντίνα από uniquecreations

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνα, ελπίζω ότι θα δεις διαφορά με την αμμωνία, θα περιμένω νεότερά σου!

  20. Ο φούρνος μου έχει πυρόλυση την οποία και χρησιμοποιώ. Η αμμωνία όμως που χρησιμοποίησες με έβαλε σε σκέψεις να την δοκιμάσω. Πολύ ωραίο αποτέλεσμα!

    • Κάλλη και εμένα εχει και φοβάμαι να δοκιμάσω με τη θερμοκρασία που πιάνει… Να δοκιμάσω λες;;

    • Ελπίζω αν τη δοκιμάσεις να σε αφήσει το ίδιο ικανοποιημένη! Περιμένω εντυπώσεις!

  21. Μελίνα Reply

    Θα το δοκιμάσω το Σάββατο και ελπίζω να καθαρίσει. Θα ενημερώσω.

    • Θα περιμένω τα αποτελέσματα του φούρνου σου, ελπίζω να σε ικανοποιήσουν!

  22. Το κανα χθές το βράδυ! ε ναι, να τον φιλήσω ηθελα!Φανταστικη λυση, σε ευχαριστω! να σε ρωτήσω… εχω κατι ταψακια φουρνου που ειναι χαλια οποτε σκεφτομαι να το επαναλαβω με το ταψι μεσα μπας και με διευκολυνει κ καθαρισει κι αυτο, το χεις κανει;

    • Το έχω κάνει και είχε μια χαρά αποτέλεσμα, 2 σε 1! Χαίρομαι πολύ που σε βοήθησα!

  23. Πραγματικά το δοκίμασα και έχω τρελαθεί. Ήταν στην ίδια κατάσταση με τη δική σου και χειρότερα και απλά τη χαιδεψα μετα με το σφουγγάρι και γυάλισε! Οπότε μπαίνω στην κουζίνα ανοίγω το φούρνο και τον θαυμάζω! Μπράβο! !!!!!υγ: οι δε σχάρες γυαλίζουν!

    • Μα δεν είναι υπέροχο;;;; Θες να κάνεις διαφήμιση του φούρνου σου…! Χαίρομαι που βοηθήθηκες!

  24. Καλημέρα σε όλους!Υπέροχα τα άρθρα σου..!!
    Διάβασα σε παρόμοιο άρθρο ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της αμμωνίας σε φούρνους αερόθερμους…Ισχύει τελικά;

  25. Πάντως θα το δοκιμάσω σίγουρα στο παλιό φοιτητικό μου φουρνάκι…

  26. Savoglou Georgia Reply

    Τα συγχαρητηρια μου!!!!!! Τετοιο αποτελεσμα δεν το περιμενα ουτε στα πιο τρελλα μου ονειρα!!!!!! Ολοκαινουργιος!!!!!! Το σημαντικο ειναι οτι καθαρισε κι απο πανω, που εκει δεν τον καθαριζα ποτε με τα ρημαδια τα σπρει του εμποριου γιατι φοβομουν μην παθει τιποτα ο φουρνος!!!!!!! Οι σχαρες δε ολοκαινουργιες κι αυτες!!!!! Οση ωρα καθαριζα δεν σταματουσα να λεω «αι στο διαλο»!!!!!!!!! Να σε χαιρονται τα παιδακια σου!!!!!! Κι εδω βλεπεις καθαρα πως λειτουργει το εμποριο των καθαριστικων, λες κι αυτοι που κατασκευαζουν φουρνους δεν το ξερουν το κολπο της αμμωνιας!!!!! Συνεχιζω με τα φιλτρα του απορροφητηρα μου, τα οποια και τι δεν ειχαν επανω, απο την πολυ λαδιλα κολλαγαν υπερβολικα!!!!!! Κι ακομη μια φορα σου δινω τα συγχαρητηρια μου!!!!! Εγιναν ολοκαινουργια και χαιρομαι να τα βλεπω!!!! Το σημαντικοτερο ειναι οτι δεν μου γεμιζουν υδρατμους τα ντουλαπια της κουζινας, γιατι οπως αποδειχτηκε τα φιλτρα ηταν καραβουλωμενα!!!!! Σημερα καθαριζω το πλυντηριο των ρουχων μου μ’ ενα γιατροσοφι που βρηκα ψαχνοντας στο ιντερνετ!!!! Εχω παρει φορα!!!!!! Σ’ ευχαριστω γι ακομη μια φορα και ιδιαιτερα για τις φωτογραφιες που μοιραστηκες, γιατι για να σου πω την αληθεια αν δεν το εβλεπα δεν θα το δοκιμαζα ποτε!!!!!!

    • Τέλεια!!! Τρελαίνομαι να βλέπω χαρούμενες νοικοκυρές! Μα, το θέμα είναι να πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατό κόπο, έχουμε κι άλλα πράγματα να κάνουμε, σωστά; Σ’ ευχαριστώ πολύ για το αναλυτικό σου σχόλιο, είναι μεγάλη ανταμοιβή για μένα!

  27. Μαιρη Γ. Reply

    Μπραβο σου γιά τη χρήσιμη πρακτική που μας δείχνεις! Μια απορία: πώς ακριβώς στερεώνουμε την πετσετα στην εξαγωγή ατμού (αερόθερμο φούρνο);
    Ή τέλος πάντων, πού ακριβώς είναι αυτη η εξαγωγή; Μήπως εννοείς μεσα στον φούρνο – εκεί που είναι οι οπές της τουρμπίνας;
    Σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Καλημέρα Μαίρη και σε ευχαριστώ, σε λίγο πιο παλιές κουζινες υπάρχει μια οπή στο πάνω τμήμα, στην άκρη των κεραμεικών εστιών, από όπου βγαίνει ο ατμός του φούρνου. Σε πιο νέες συσκευές δεν θα το βρεις, οπότε μην το ψάξεις καν. Καλή επιτυχία!

      • Μαιρη Γ. Reply

        Απορία ελύθη, σ’ ευχαριστώ πολύ! Θα δοκιμάσω κάποια μέρα, προσεχώς και θα σας πω το αποτέλεσμα.

  28. Μαιρη Γ. Reply

    Α ΠΙ ΣΤΕΥ ΤΟ!!!! Το έκανα σήμερα και απολαμβάνω το αποτέλεσμα… Μου πήρε μόλις 5 λεπτά, ίσα να περάσω το βετέξ στις επιφάνειες και να το ξεπλύνω μερικές φορές. Ούτε λαδίλα ούτε μυρωδιές, σα να καθάριζα τον πάγκο της κουζίνας – τόσο ευκολάκι 🙂
    Πάντως άφησα το πυρέξ μέσα περίπου 12 ώρες.
    Και πάλι σ’ ευχαριστώ και θα το ποστάρω στο face για να το μάθουν κι άλλες… Εννοείται ότι στις κολλητές έκανα ήδη τηλέφωνο με τα ευχάριστα νέα.

    • Χαίρομαι πολύ που έκανες τη δουλειά σου τόσο εύκολα λοιπόν, και σ’ ευχαριστώ πολύ για το share! Κι εγώ περίπου ένα 12ωρο το αφήνω για πιο ξεκούραστα αποτελέσματα. Φιλιά πολλά!

  29. Νίκη Ο. Reply

    Πολλά διαβάζουμε σε διάφορα site όμως λίγα κάνουν τελικά δουλειά..το δοκίμασα κι εγώ λοιπόν το «μαγικό» με την αμμωνία σε ένα φούρνο αρκετά ταλαιπωρημένο, καθώς είναι άλλου ιδιοκτησία και μας τον έδωσε σε κακό Χάλι!
    Την πρώτη φορά που τον παρέλαβα τον έτριβα 4 ολόκληρες ώρες(χωρίς υπερβολές) με σόδα-ξύδι και ήπια καθαριστικά όπως απορρυπαντικά πιάτων κτλ. καθώς αρνούμαι εντελώς τα αντι οικολογικά σκληρά χημικά του εμπορίου, που καταστρέφουν το περιβάλλον και τον οργανισμό που τα εισπνεει!!
    Το αποτελέσμα με την σόδα ηταν μερικώς ικανοποιητικό και έκανα τα στραβά μάτια.
    Μετά από αρκετό καιρό όμως και σχετική χρήση του ίδιου φούρνου έπρεπε να τον καθαρίσω και πάλι (με το ψυχολογικό τραύμα της προηγούμενης 4ωρης φοράς να με κάνει να το αναβάλω από μέρα σε μέρα)
    Τελικά το αποφασίζω, βρίσκω την ιδέα στο blog αγοράζω την αμμωνία(0.47 cent) την ρίχνω σε μια κατσαρόλα, βράζω νερό τα πετάω στο φούρνο, βάζω σελοτειπ στον αεραγωγό και πέφτω για ύπνο.
    Η αλήθεια είναι πως το πρωί που ξεκίνησα την καθαριότητα έτριψα με ένα σφουγγάρι τα εσωτερικά, γιατί τα προηγούμενα υπολειμματα ηταν σαν στόκος με αγάπη κολλημένα από τους προηγούμενους και γιατί οι υδρατμοί άρχισαν να στεγνώνουν ενώ σίγουρα δεν έπρεπε!
    Ετριψα λοιπόν και για να είμαι δίκαιη έβαλα πάλι για περίπου 1ώρα και πάλι την ίδια κατσαρόλα στο φούρνο (αφού την ζέστανα πριν) να γεμίσει πάλι υδρατμούς και καθάρισα έπειτα με το βέτεξ.
    Με περηφάνεια έχω να πω πως έφυγαν ΟΛΑ…..ο φούρνος άστραψε!
    Τον έβγαλα φωτογραφία και τον στελνω σε φίλες ενθουσιασμένη για το αποτέλεσμα.
    Δοκιμάστε το, όχι στα ακριβά χημικά που κοστίζουν και καταστρέφουν!
    Ευχαριστώ για την σωστή πληροφόρηση σας.

    • Χαίρομαι πάρα πολύ που μείνατε ευχαριστημένη και σας ευχαριστώ για το σχόλιο! Αν είχατε βάλει ένα ταψάκι με βραστό νερό ακριβώς πριν τον καθαρίσετε τη δεύτερη φορά, θα γλιτώνατε και το τρίψιμο της επόμενης ημέρας. Σε λίγους μήνες (αν χρειαστεί ξανά), απλώς αντικαταστήστε την επόμενη ημέρα το νερό με την αμμωνία με απλό νερό, αφήστε το καμιά ωρίτσα να θερμάνει τα τοιχώματα ξανά και απλώς σκουπίστε. Καλά ψησίματα!!! 😀

  30. Ντανιελα Reply

    Σε ευχαριστω πολυ! Θα το δοκιμασω οποςδιποτε. Επιδι καποτε εχω χρυσιμοποιησει καπιο δραστικο καθαριστικο εχω καταστρεψει τ φουρνο και τωρα στης ενωσεις εχει σκουρια. Ναι καλα ακουσατε. Αυτο κανουν τα καλα καθαριστικα του εμποριου. Θα το δοκιμασω και θα σας πω τι εγινε. Το ειδα και στο Youtube οτι βοηθαει αλλα οχι για το φουρνω. Εχω και ενα του καμπινκ που πρεπι να καθαρισω οπος διποτε. ΘΑ ενυμεροσω.

Write A Comment

Pin It
638 Shares
Share117
Pin520
Tweet
+11
Wordpress Copy paste blocker plugin powered by http://jaspreetchahal.org