Ξημερώνει μια πολύ σημαντική ημέρα, η μέρα που καθιερώθηκε ως η γιορτή της μητέρας. Φέτος θέλω να τη γιορτάσω με έναν διαφορετικό τρόπο.

Ως τώρα αυτή τη μέρα την περνούσα με ανασκόπηση, τι κατάφερα ως μάνα στο χρόνο που πέρασε, πόσο ωφέλησα τα παιδιά μου, σε ποια πράγματα έκανα λάθος, αν κατάλαβα τα λάθη μου έγκαιρα, αν ζήτησα συγνώμη όπως έπρεπε, αν διόρθωσα όσα μπορούσα. Εγώ, εγώ, εγώ.

Φέτος όμως θέλω να την περάσω αυτή τη μέρα λέγοντας δυο λόγια για κάποιες άλλες γυναίκες. Θέλω να την περάσω μιλώντας μαζί σας για όλες εκείνες τις γυναίκες που με προσωπικό κόστος είναι μανάδες.

Ναι, σίγουρα, για όλες τις μανάδες είναι τεράστια η αλλαγή όταν έρχεται ένα παιδί στη ζωή μας.

Όπως και να έχει, ένα παιδί όταν γεννιέται δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτό, σωστά κατά τη γνώμη μου, γιατί πολυτιμότερο από ένα παιδί δεν υπάρχει.

Σκέφτομαι όμως τελευταία πολύ έντονα τις μανάδες εκείνες που, είτε έχουν δικά τους παιδιά είτε όχι, επιλέγουν να δώσουν το χρόνο, τη στοργή, την αγάπη τους, τη φροντίδα, τα χαμόγελα, τις αγκαλιές τους, σε ένα παιδί που γέννησε μια άλλη μάνα.

Δεν αντέχω να μην υποκλιθώ μπροστά στο μεγαλείο τους

Όταν σκέφτηκα να το κάνω κι εγώ, ανακάλυψα πόσο μικρή και αδύναμη είμαι μπροστά τους, πόσο λίγη αντοχή θα είχα αν έπρεπε να αποχωρίζομαι ένα πλάσμα κάθε εβδομάδα, κι ας ήξερα πως θα ήταν με τους δικούς του ανθρώπους..

Σκέφτομαι τις μανάδες εκείνες που δεν μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους μόνες, και εμπιστεύονται αυτά τα μικρά, τέλεια, πολύτιμα πλασματάκια στη φροντίδα άλλων. Πόσο αλήθεια πρέπει να υποφέρουν. Πόσο σκληρό είναι για μια μάνα να πρέπει να αφήσει το σπλάχνο της, κι ας θεωρεί πως είναι για καλό του. Πόσο σκληρό είναι για ένα παιδί να μην είναι με τη μάνα του, είτε καταλαβαίνει το λόγο είτε όχι.

Σκέφτομαι τις μανάδες εκείνες που χάσαν το παιδί τους

Γεννημένο ή αγέννητο, δεν κάνει διαφορά καμία για μένα. Από την ώρα που καταλάβεις πως έχεις ένα τόσο δα πλασματάκι μέσα σου, αλλάζουν όλα θες δεν θες.  Κινδύνεψα να χάσω το ένα το δικό μου πλασματάκι και ένιωσα πως τέλειωνε η ζωή μου, παρακαλούσα όποιο Θεό ήξερα να μη μου το στερήσει.  Πόση δύναμη πρέπει να έχουν αυτές οι μανάδες για να σταθούν όρθιες και να συνεχίσουν…

Σκέφτομαι όλες εμάς που δεν διστάζουμε να στερηθούμε οτιδήποτε, αρκεί να μπορέσουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στα παιδιά μας. Δεν μιλάω για υλικά αγαθά. Μπορεί να στερηθώ τον ύπνο, την ηρεμία μου, τον προσωπικό χρόνο, την αντοχή μου. Και όχι, δεν είναι αυτονόητες οι θυσίες. Δεν συνεπάγεται ότι επειδή έγινα μάνα θα τα κάνω όλα αυτά έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Για όλες λοιπόν τις μανάδες, αυτές που είμαστε ήδη κι αυτές που θα γίνουν, αυτές που ήμασταν έτοιμες και αυτές που δεν ήμασταν, για όσες θέλουν να γίνουν και δεν έγιναν ακόμη, για όσες υποφέρουν στη σκέψη ότι ίσως δεν γίνουν ποτέ, για όλες εμάς, θέλω να ευχηθώ μόνο ένα πράγμα. Χρόνια μας πολλά, για να αντέχουμε.

Γιατί το να είσαι μάνα δεν είναι εύκολο τελικά.

Ούτε όταν έχεις ένα μωρό που δεν μπορείς να καταλάβεις τι του φταίει και κλαίει. Ούτε όταν έχεις ένα παιδάκι που το πειράζουν άλλα παιδιά στο σχολείο και νιώθει αδύναμο. Ούτε όταν έχεις έναν έφηβο που μπορεί να χτυπάει τις πόρτες πάνω στα νεύρα του. Ούτε όταν λείπει σε ταξίδι το παιδί σου και δεν σε παίρνει τηλέφωνο γιατί περνάει καλά, αλλά εσένα το μυαλό σου πάει στο κακό. Ούτε όταν σου λέει το παιδί σου πως δεν ξέρει τι να κάνει με το δικό του παιδί. Ούτε όταν μεγάλο πια, τύχει να σου πει ότι αρρώστησε.

Όχι, ποτέ δεν είναι εύκολο.

Κι όποιος πει το αντίθετο, κάτι δεν πάει καλά μάλλον.

Αλλά δεν πειράζει, και ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε μανάδες, κι οι μανάδες δεν είναι για τα εύκολα. Στη δυσκολία θα δείξουμε το πραγματικό μας ανάστημα. Γιατί η δύναμή μας είναι εκείνο το άγγιγμα, εκείνο το φαφούτικο χαμόγελο, εκείνη η μισή αγκαλιά. Και ακόμη κι αν τα νιώσουμε για μια και μόνη φορά, μπορεί να μας φτάσουν για μια ζωή ολόκληρη.

Χρόνια μας πολλά και καλά λοιπόν. Χρόνια με υγεία, και πολλές αγκαλιές.

 

photo credit: Alessandro Capotondi  (licence)

 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up