Αν στο σπίτι σας υπάρχει φούρνος μικροκυμάτων είναι πολύ πιθανό να σας δυσκολεύει στο καθάρισμα. Επειδή κανένα πρόβλημα όμως δεν είναι χωρίς λύση, υπάρχει τρόπος να το κάνετε και αυτό εύκολα και χωρίς ταλαιπωρία.

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα δώσει ποτέ μεγάλη σημασία στους φούρνους μικροκυμάτων, καθώς δεν χρησιμοποιώ. Αλλά σε μια επίσκεψη πριν από καιρό είδα ότι (ασχέτως αν τον συμπαθεί κανείς ή όχι) είναι μια ευκολία αν βιάζεσαι να ζεστάνεις κάτι.

fournos-mikrokymaton-lemoni-ksydi-pin

Το πρόβλημα είναι ότι λερώνεται κιόλας.

Και θα συνέχιζα να μη δίνω σημασία, αν δεν είχε ρωτήσει σχετικά ένας αναγνώστης στο άρθρο για το πώς καθαρίζουμε το φούρνο μας. Τότε πρόσεξα ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Γιατί ούτε σόδα, ούτε αμμωνία κάνουν δουλειά εδώ, τα πράγματα είναι πιο ευαίσθητα! Όταν δε, είδα ότι τα πιτσιλίσματα τριγύρω στο εσωτερικό ήταν παντού και η μυρωδιά δυσάρεστη, αποφάσισα να το ψάξω παραπάνω.

Και μιας και οι γιορτές πλησιάζουν, ξέρω ότι αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων δεν θα προλαβαίνει να ξεκουραστεί.

Οι δύο πιο γνωστοί τρόποι είναι αυτοί

Σε ένα μπωλ για φούρνους μικροκυμάτων βάζουμε μέχρι τη μέση νερό, προσθέτουμε μέσα ή ένα – δυο λεμόνια κομμένα στα τέσσερα, το βάζουμε ξεσκέπαστο στο φούρνο και το ζεσταίνουμε στην υψηλή του ισχύ για 3 – 4 λεπτά. Μετά αφήνουμε με την πόρτα κλειστή για άλλα 5 λεπτά, να μαλακώσουν τα λίπη με τους υδρατμούς. Βγάζουμε με προσοχή το μπωλ που καίει από μέσα και με μαλακό, νωπό πανί απλά σκουπίζουμε όλο το εσωτερικό του φούρνου.

Σε ένα μπωλ για φούρνους μικροκυμάτων βάζουμε 2 κούπες νερό και μισή κούπα λευκό ξύδι, και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τον προηγούμενο τρόπο.

Το αποτέλεσμα

Δοκίμασα και τους δύο τρόπους και χωρίς δεύτερη σκέψη προτιμώ τον πρώτο!

Ενώ το ξύδι δεν έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά κανονικά, μόλις ζεστάθηκε έγινε τόσο έντονη που με ενόχλησε. Δεν θα το δοκιμάσω ξανά.

fournos-mikorkymaton

Η συντήρηση

Μετά από μερικές χρήσεις, ενώ δεν είχε λερωθεί ο φούρνος γιατί έμπαινε παντού προστατευτικό καπάκι, υπήρχε μια κάπως δυσάρεστη μυρωδιά. Να λοιπόν τι έκανα, μιας και βρώμικος δεν ήταν, για να τον καθαρίσω πάλι.

Πήρα πάλι το γνωστό μπωλ, έβαλα ένα λεμονάκι κομμένο στα τέσσερα, πρόσθεσα νερό και τρεις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους. Το έβαλα σε δυνατή θερμοκρασία για δύο λεπτά ξεσκέπαστο και το άφησα να βράσει. Άνοιξα κανονικά την πόρτα μόλις τελείωσε, το έβγαλα και σκούπισα τριγύρω με χαρτί τους υδρατμούς. Η μυρωδιά είχε εξαφανιστεί!

Extra Tip: Αυτό το κολπάκι το κάνω και στον κανονικό μου φούρνο αν ψήσω ψάρια, για να φύγει η μυρωδιά, ή όταν τηγανίσω θαλασσινά, που μυρίζει μετά το σπίτι. Είναι μαγικό! Μη φοβηθείτε ότι θα μυρίσει το σκόρδο, είναι σαν να απορροφά όλες τις άλλες μυρωδιές.Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara
Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο – Email: contact@oopsblogara.gr – All Rights Reserved.

2 Σχόλια

    • Επίσης πολύ καλή επιλογή το ξινό Κατερίνα, απλώς έτυχε να μην το έχω πρόχειρο και αναγκάστηκα να μην το συμπεριλάβω αφού δεν το είδα στην πράξη…

Write A Comment

Pin It
3 Shares
Share3
Pin
Tweet
+1
Wordpress Copy paste blocker plugin powered by http://jaspreetchahal.org