Δύσκολο είναι να χωρέσουν δυο καρπούζια σε μια μασχάλη. Μπορείς να τα μοιράσεις στις δυο μασχάλες αλλά και πάλι δύσκολο θα είναι. Εύκολο είναι να κρατήσεις μόνο το ένα καρπούζι. Επίσης, δύσκολο είναι να είσαι παντού και πάντα, και ταυτόχρονα. Μπορείς να το προσπαθήσεις, αν είσαι μαμά, αλλά είναι πολύ πιθανό να αποτύχεις. Εύκολο είναι να είσαι σε ένα σημείο, με όλο σου το είναι για όσο χρόνο χρειαστεί.

Δύσκολο είναι να σιδερώνεις, να καθαρίζεις, να μαγειρεύεις και σε λίγα λεπτά τα σιδερωμένα να είναι ανακατεμένα γιατί τα παιδιά τρέχουν και δεν τα είδαν, γιατί το πιάτο με τις φακές έπεσε ενώ ο μικρός χόρευε πάνω στην καρέκλα, να πετάς το φαγητό που χάλασε γιατί αρνήθηκαν να φάνε. Εύκολο είναι να τα διώξεις απ’ το δωμάτιο, να καθαρίσουν μόνα τους αυτό που λέρωσαν, να μην φάνε κάτι άλλο αντί γι’ αυτό που υπάρχει ήδη. Εύκολο επίσης είναι, αν είσαι μαμά, να αφήσεις το σιδέρωμα και να τρέξεις κι εσύ μαζί τους, να ανέβεις κι εσύ στην καρέκλα και να χορέψεις, να μαγειρέψεις μαζί τους το φαγητό που θέλουν.

Είσαι μαμά; Κάνεις την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου. - pin
Photo by Jenna Norman on Unsplash

Δύσκολο είναι να προσπαθείς να χωρίσεις ένα παιχνίδι στη μέση. Και να προσπαθείς να παρηγορήσεις ένα παιδάκι που κλαίει γιατί δεν καταλαβαίνει τί σημαίνει “δικό μου” και “δικό σου”. Κι ένα άλλο παιδάκι που κλαίει γιατί βαρέθηκε να μην έχει ιδιωτικό χώρο και χρόνο.

Δύσκολο είναι να προσπαθείς να μιλήσεις σ’ ένα παιδί που έχει νεύρα ή κούραση και ξεσπάει, και σου πετάει πράγματα, σε κλωτσάει, σε φτύνει. Εσένα, που τα έκανες όλα στην άκρη και υπάρχεις γι’ αυτό το παιδί. Εύκολο είναι να βάλεις τις φωνές, να γυρίσεις την πλάτη, να χώσεις το πρόσωπό σου σ’ ένα μαξιλάρι και να ουρλιάξεις… ή απλώς να ουρλιάξεις, χωρίς το μαξιλάρι…, γιατί δεν αντέχεις άλλο τις τσιρίδες, τη γκρίνια και τις φωνές, και νιώθεις το εγκεφαλικό να σου χτυπάει την πόρτα, κι έχεις ανάγκη να πιαστείς από κάπου εκείνη την ώρα για να μη γίνεις κι εσύ ένα παιδί.

Εύκολο ίσως είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί.

Να του δίνεις όλη σου τη στοργή, την αγάπη, την υπομονή, τη φροντίδα, την κατανόηση. Εύκολο δεν είναι, αλλά το μαθαίνει κανείς αν πραγματικά θέλει. Μαθαίνει να καταλαβαίνει τί λέει το παιδί, και όχι απλά να το ακούει. Δύσκολο είναι όταν έρχεται ένα δεύτερο παιδί και ανατρέπονται όλα τα δεδομένα. Εύκολο είναι να αρχίσεις να μαθαίνεις ξανά, αν είσαι μαμά, σαν να μην ήξερες τίποτα πριν.

Δύσκολο είναι να ξυπνάς και να νιώθεις κουρασμένη πριν ανοίξεις τα μάτια σου. Δύσκολο είναι να πάρεις την απόφαση που ξέρεις ότι θα σε φορτώσει με παραπάνω κόπο και καυγάδες ίσως. Αλλά την παίρνεις. Γιατί η δικιά σου δυσκολία μπορεί να κάνει τη ζωή του παιδιού καλύτερη. Μπορεί… ίσως… τόσες αποφάσεις και επιλογές.

Είσαι μαμά; Κάνεις την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου-middle
Photo by Eric Froehling on Unsplash

Πολλές φορές το εύκολο είναι πιο απλό, αν είσαι μαμά

Αλλά σε κάθε εύκολη επιλογή οι καθρέφτες απέναντι είναι αμείλικτοι. Και φωνάζουν όπως εσύ, ουρλιάζουν όπως εσύ, μιλάνε όπως εσύ. Κι αν αυτό που βλέπεις δεν σ’ αρέσει, άνοιξε τα χέρια σου σε μια αγκαλιά, κι άλλαξέ το, αν είσαι μαμά.

Τόσα δύσκολα κι άλλα τόσα εύκολα. Και κάθε μέρα καινούριος αγώνας να κρατηθείς γερά από τις αποφάσεις σου. Γιατί υπάρχουν και οι άλλες μέρες, εκείνες που δεν υπάρχει δύσκολο και εύκολο. Υπάρχουν μόνο τα μάτια τους που σε κοιτάζουν με λατρεία, και τα χαμόγελά τους. Και στη ζυγαριά του δύσκολου και του εύκολου, αυτά τα μάτια και τα χαμόγελα θα βαραίνουν πάντα περισσότερο.

Ξυπνάς το πρωί και αρχίζεις να τρέχεις

Να προλάβεις να ντυθείς, να πιεις έναν καφέ, να ξυπνήσουν όλοι στην ώρα τους, να φάνε πρωινό, να ντυθούν, να έχουν έτοιμο κολατσιό,  να φύγουν έγκαιρα για δουλειά ή σχολείο, και μετά τρέχεις να προλάβεις για σένα. Να μην αφήσεις χάος πίσω σου, να προλάβεις να φτάσεις κι εσύ στη δουλειά, αν δουλεύεις έξω ή να προλάβεις να ετοιμάσεις μεσημεριανό, να κάνεις το νοικοκυριό, να πλύνεις-απλώσεις-μαζέψεις διάφορα, μπορεί και να σιδερώσεις, και μετά τρέχεις πάλι να προλάβεις να πάρεις κάποιον από σχολείο, ή να πας στα μαγαζιά, κλπ, κλπ, κλπ… Και πάντα υπάρχει κάτι που δεν πρόλαβες, που θα μείνει για αύριο.

Την είδες την εικόνα έτσι; Τί μπορείς να αλλάξεις, αν είσαι μαμά;

Και τα χρόνια περνούν, συχνά με τις ίδιες ταχύτητες. Και οι παραστάσεις αλλάζουν, αλλάζεις κι εσύ στην πορεία – είτε είσαι μαμά, είτε όχι. Άλλες φορές το καταλαβαίνεις κι άλλες όχι. Και ξαφνικά φτάνει ένα πρωί, που ξυπνάς και κοιτάζεις γύρω σου κι αναρωτιέσαι…

Πότε πέρασε ο καιρός; Τον γνώρισες τον εαυτό σου μέσα σ’ όλα αυτά; Κατάλαβες τι ήθελες, τι χρειαζόσουν; Ρίσκαρες ή φοβήθηκες; Αγάπησες πολύ; Γέλασες μέχρι δακρύων; Έκλαψες απ’ τα βάθη της ψυχής σου; Έμαθες κάτι; Άφησες πίσω σου τα βάρη ή τα κουβαλάς ακόμη; Οι ζωές μας είναι μικρές, ίσως μικρότερες απ’ ό,τι νομίζουμε. Προλαβαίνεις ν’ αλλάξεις ό,τι θέλεις!

Είσαι μαμά; Κάνεις την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου-bottom
Photo by Enrico Carcasci on Unsplash

Ζήσε τη ζωή σου σε μια ανάσα, σ’ αυτήν που έχεις τώρα.

Κοίτα γύρω σου. Γέμισε τα μάτια σου με εικόνες, χρώματα, θυμήσου τις μυρωδιές, τα σχήματα, τις αισθήσεις. Μην αφήσεις το τώρα να φύγει και το μετανιώσεις, ζήσε το ήρεμα, χωρίς φόβο. Δέξου ό,τι μπορεί να σου δοθεί, χωρίς να περιμένεις να έρθει το παραπάνω, δώσε κι εσύ όσο μπορείς απ’ τον εαυτό σου.

Η ζωή είναι μικρή. Μπορεί να υπάρξει δεύτερη ευκαιρία, μπορεί και όχι. Μην αφήνεις τα σημαντικά να ξεφτίσουν, κράτα ψηλά τα ιδανικά σου. Αυτά που πιστεύεις, αυτούς που αγαπάς, αυτά που μετράνε για σένα, υπερασπίσου τα. Τώρα είναι η δική σου ευκαιρία. Ό,τι εκκρεμότητες έχεις, μην τις αφήνεις για αύριο. Τα αύριο δεν είναι απεριόριστα…

Η πιο σημαντική σχέση που θα έχεις ποτέ, είναι αυτή με τον εαυτό σου. Η ευτυχία δεν έρχεται απέξω για να σου καλύψει το μέσα σου κενό. Μην περιμένεις την επιβεβαίωση απ’ τους άλλους για να ευτυχήσεις, μπορεί και να μην έρθει. Αν δεν αγαπήσεις εσύ πρώτα τον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα… Μη φοβηθείς να κάνεις θυσίες, αν πιστεύεις ότι αξίζει αυτό που θα κερδίσεις.

Δούλεψε για το όνειρό σου, όποιο κι αν είναι.

Αφιέρωσε το χρόνο και την προσοχή σου αμέριστα, αν πιστεύεις πως οι κόποι σου θα ανταμειφθούν. Αν στ’ αλήθεια αξίζει, δεν θα το μετανιώσεις.

Μην περιμένεις πως δεν θα πονέσεις. Θα πέσεις, θα σηκωθείς, μπορεί μόνος σου ή μπορεί να πιάσεις ένα απλωμένο χέρι. Η τελειότητα στους ανθρώπους δεν υπάρχει, μην την περιμένεις. Η κάθε πληγή θα είναι σημάδι ότι δεν φοβήθηκες, ότι τόλμησες, ότι έζησες. Αν δεν υπάρξουν και οι πληγές πώς θα εκτιμήσεις τη μεγάλη αγάπη, την τρελή χαρά, το ασυγκράτητο γέλιο; Θα πονέσεις αλλά θα συνεχίσεις.

Ξυπνάς το πρωί κι αρχίζεις να τρέχεις…

Περίμενε, κοίτα πρώτα στον καθρέφτη, στείλε ένα χαμόγελο κι ένα φιλί σ’ αυτό που βλέπεις. Ναι, είσαι μαμά, μα όλα έχουν το χρόνο τους κι όλα θα γίνουν με τη σειρά τους. Εκείνη η στιγμή όμως, πριν αρχίσεις το τρέξιμο, είναι δική σου και μόνο δική σου. Απόλαυσέ την!

Κι αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα άρθρα, αν είσαι μαμά, δες εδώ.

 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

17 Σχόλια

 1. ετσι ακριβως Μαρακι μου.. Ποσο δικιο εχεις.. Να κανουμε τα δυσκολα ευκολα.. και να ειμαστε καλα.. φιλια

  • Έτσι Ελπίδα μου… μόνο αυτό μένει στο τέλος της μέρας. Φιλάκια και στους δυο σας!

 2. Ευχαριστούμε Μαρία μου για την οπτική με την οποία αγγίζεις το θέμα. Πόσο κουράγιο και θάρρος μας δίνει όταν αυτα που νιώθουμε, αυτά που σκεφτόμαστε τα νιώθει και τα σκέφτεται και κάποιος άλλος.

 3. με συνεπήρε ο λόγος σου..ένας θεός ξέρει πόσο γρήγορα το διάβασα..και πόσο ήθελα να πάω παρακάτω..είμαι μαζί σου..έχουμε τα ίδια συναισθήματα..τις ίδιες ανησυχίες..πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις δυο παιδιά μαζί..χαίρομαι που βρίσκω αλληλεγγύη σε άτομα που δεν γνωρίζω αυτοπροσώπως…

 4. Είναι αλήθεια Μαρία μου ότι οι δυσκολίες δεν είναι λίγες στη μητρότητα αλλά αλλά είναι και εκείνες οι στιγμές που την κάνουν να αξίζει τον κόπο!
  Πολύ ωραία η ανάρτηση σου!

 5. Από τις καλύτερες αναρτήσεις που έχω διαβάσει τελευταία…Πόσο δίκιο έχεις βρε Μαράκι μου…Πόσο αληθινή είσαι! Σου στέλνω μία μεγάααααααααλη αγκαλιά!!! Φιλάκια κοριτσάκι μου!!!

 6. Δύσκολα αλλά όχι ακατόρθωτα. Με δύναμη και πολύ αγάπη και σεβασμό για αυτό που είμαστε και είναι νομίζω ότι όλα μπορούν να γίνουν. Καλημέρα Μαρί μου. Υπέροχο το κείμενό σου. Κάλη

 7. Τι υπέροχη ανάρτηση! Είναι τόσο υπέροχη η ειλικρίνεια με την οποία γράφεις..σπάνιο στις μέρες μας…και πολύτιμο!

 8. ..Όπως τα λες…Δύσκολο είναι κάποιες μέρες …..και βγαίνουν όλα αυτά τα συναισθήματα..
  .αλλά είναι και εκείνες.. οι άλλες μέρες ..και στιγμές που σου αποδεικνύουν περίτρανα
  ότι αξίζει τον κόπο!! ..και δε θα άλλαζες τελικά την ζωή σου με τίποτα!!

 9. HappyMum Angie Reply

  Κρατάω αυτό:
  Δύσκολο είναι όταν έρχεται ένα δεύτερο παιδί και ανατρέπονται όλα τα δεδομένα. Εύκολο είναι να αρχίσεις να μαθαίνεις ξανά, σαν να μην ήξερες τίποτα πριν.
  Το βάζω καλά στο μυαλό μου και ελπίζω να μην το ξεχνάω..!

 10. Πόσα εύκολα κάναμε δύσκολα και το αντίθετο, ή για να μιλήσω για τον εαυτό μου “έκανα”, όλα αυτά τα χρόνια που μαθαίνω να είμαι μαμά. Γιατί προσπαθώ να μάθω, και κάθε φορά που ξεκλειδώνω μια πίστα, περνάω σε δυσκολότερη. Τώρα είμαι μαμά εφήβων και νομίζω πως είναι από τις πιο δύσκολες πίστες – ε, όσο ανεβαίνεις, τόσο δυσκολεύει το παιχνίδι!

  Καλημέρα και σημασία έχει να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτερες αλλά και οι αποτυχίες και οι δυσκολίες, μέσα στο παιχνίδι είναι!
  Ελένη
  https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

  • maria Reply

   Αυτές οι πίστες είναι μεγάλο δράμα Ελένη μου, κι όσο προχωράμε τόσο πιο έντονα το διαπιστώνω! Εσύ που είσαι σε άλλο level δώσε μας κανένα tip για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο ταξίδι!

 11. Νομίζω όλα είναι δύσκολα μέχρι κάποια στιγμή να δούμε κάτι σοκαριστικό γύρω μας και να τα αναγάγουμε σε απλά. Είναι ίσως σκληρό ωστόσο νομίζω αποτελεί μια πραγματικότητα.

  Και φυσικά το να είσαι μαμά δεν είναι μια εύκολη δουλειά, το αντίθετο. Έχεις απόλυτο δίκιο και οφείλουμε να το θυμόμαστε κάθε φορά. Και στα καλά αλλά και στα δύσκολα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up