Τα πράγματα είναι απλά.

Όλοι θέλουμε να ξεκουραστούμε στην περίοδο των γιορτών. Με κάποιο τρόπο τα καταφέρνουμε εμείς, οι κυρίες του σπιτιού όμως, και φτάνουμε στις γιορτές και το ρεβεγιόν, τόσο κουρασμένες και ταλαιπωρημένες, που το μόνο που θέλουμε πια είναι να φάμε και να κοιμηθούμε.

Αν δεν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία, σταματήστε να διαβάζετε και προχωρήστε στο επόμενο άρθρο…

Για τις υπόλοιπες, που σ’ αυτή την περιγραφή αναγνωρίζετε και τον εαυτό σας, έχω τη λύση. (Όχι, δεν θα έρθω εγώ να σας ετοιμάσω το σπίτι, μη χαίρεστε!). Σας έχω έναν μίνι οδηγό για το πρόγραμμα εκείνων των ημερών, που θα σας βοηθήσει σε λίγες ημέρες να είστε έτοιμες για το ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά! Κι έτσι, θα περάσετε περισσότερο χρόνο με την υπόλοιπη οικογένεια!

Πάμε λοιπόν να τον δούμε μαζί;

Ημέρα Πρώτη: Καθαρίζουμε (φυσικά).

Ναι, ξέρω, προφανώς και έχετε φροντίσει το σπίτι σας να είναι έτοιμο πιο νωρίς. Αλλά τώρα κάνουμε το τελευταίο πέρασμα, μήπως μας ξέφυγε κάτι. Και για να το πετύχουμε χρειάζεται να ξεκινήσουμε από τα βασικά: ελέγχουμε ότι έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε (δεν ξεκινάμε να καθαρίζουμε και βλέπουμε ότι μας λείπει π.χ. χαρτί κουζίνας).

Ξεκινάμε από την εξώπορτα και προχωράμε προς τα ενδότερα (όπως ακριβώς θα δουν το σπίτι και οι καλεσμένοι μας μπαίνοντας) και αδειάζουμε όσο γίνεται το χώρο από ό,τι δεν είναι στη θέση του. Τα παιδάκια μας μπορούν φυσικά να μας βοηθήσουν εδώ, βάζοντας παπούτσια ή πανωφόρια στις θέσεις τους.

Διώχνουμε από τον πάγκο της κουζίνας ό,τι δεν ανήκει εκεί. Μαζεύουμε σκόρπια χαρτιά, βάζουμε στα ντουλάπια όσα πράγματα χωράνε μέσα, αφήνοντας όσο γίνεται ελεύθερο το χώρο.

Προχωράμε στο επόμενο δωμάτιο με την ίδια λογική: φεύγει ό,τι δεν ανήκει, πάει στη θέση του ό,τι μπορεί, καθαρίζουμε παράλληλα από πάνω προς τα κάτω. (Να θυμάστε, ακόμη και μόνο μισή ώρα συγυρίσματος κάθε μέρα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ειδικά αν δεν είστε από τις γυναίκες που βρίσκουν το ξεσκονόπανο με κλειστά μάτια!)

oopsblogara-christmas-ornaments

Ημέρα Δεύτερη: Στολίζουμε (αν δεν το κάναμε ήδη).

Αυτά, σε περίπτωση που δεν προλάβατε, δεν θέλατε, βαριόσασταν, δεν μπορούσατε…. Αν το έχετε έτοιμο, συγχαρητήρια, μόλις κερδίσατε μία ελεύθερη μέρα!

Ξεκινάμε αρχικά, με το να το πάρουμε απόφαση, τα σπίτια των περιοδικών υπάρχουν μόνο εκεί, στα περιοδικά (και στα άλλα λοιπά μέσα). Τα πραγματικά σπίτια, με παιδιά μέσα που τρέχουν γύρω γύρω, και σκόνη, και πράγματα καμιά φορά σκόρπια, και παιχνίδια ίσως παντού, συνήθως δεν είναι έτσι! Τώρα πάλι, αν έχετε παιδιά και σπίτι σαν των περιοδικών, καλέστε με για το Ρεβεγιόν!

Αν όμως το σπίτι σας είναι όπως των περισσοτέρων, μην προσπαθείτε να το κάνετε να μοιάσει σ’ αυτά των περιοδικών. Το κάθε σπίτι έχει τη δική του ταυτότητα, το δικό του χαρακτήρα, θα στολιστεί και θα ομορφύνει όπως του αρμόζει (όπως κι εσείς άλλωστε!).

Για να στολίσετε λοιπόν δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξοδευτείτε. Μπορείτε να το κάνετε ωραιότατα με κεριά που θα προσθέσουν ζεστασιά και θαλπωρή στο χώρο σας, ή με στολίδια που έχετε ήδη (κυρίως με αυτά, ή και εκείνα των παιδικών σας χρόνων), ή να επιλέξετε στολισμό με θέμα (οπότε γίνεται ακόμη πιο εύκολο). Δεν είμαστε όλοι άπιαστοι στο DIY (προσωπικά θεωρώ επίτευγμα το να ντύσω ένα κουτάκι με washi tape) και δεν χρειάζεται να αγχωθείτε για το στολισμό – αφήστε το και θα σας βγει στο τέλος.

Προσπαθήστε στο τέλος κάθε μέρας να κάθεστε παρέα με τα φωτάκια ή τα κεράκια σας, να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη στιγμή. 

Ημέρα Τρίτη: Περί Κουζίνας

Ξεκινάμε με ό,τι έχει το ψυγείο και τα ντουλάπια. Τσεκάρουμε τι έχουμε και τι μας λείπει, ελευθερώνουμε χώρο γιατί σίγουρα θα μας χρειαστεί. Ελέγχουμε επίσης ότι έχουμε και όσα σκεύη θα χρειαστούμε, αλλιώς φροντίζουμε ίσως να τα δανειστούμε.

Φτιάχνουμε το μενού που θα ακολουθήσουμε (Tip: φτιάξτε το σε ώρα που θα πεινάτε, όταν είμαστε χορτάτοι τίποτα δεν μας γεμίζει το μάτι). Ψάξτε σε blogs και τσελεμεντέδες, διαλέξτε συνταγές με φωτογραφίες που σας προκαλούν να τις δοκιμάσετε. Αν νιώθετε ικανές για πειράματα, δοκιμάστε μια καινούρια συνταγή, αλλιώς μείνετε σ’ αυτά που ξέρετε ήδη ή κάντε μικρές αλλαγές.

oopsblogara-christmas-cooking

Αφού καταλήξαμε, φτιάχνουμε και τη λίστα για τα ψώνια, οι προσφορές πια είναι πολύ συχνές και μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε από νωρίτερα. Κάνουμε κι ένα χρονοδιάγραμμα για να μην έχουμε απρόοπτα (π.χ. πόσο νωρίτερα πρέπει να ξεπαγώσουμε τη γαλοπούλα / κοτόπουλο / αρνάκι / χοιρινό κλπ;). Όσα φαγητά μπορούν να είναι έτοιμα από πιο νωρίς, φροντίστε το από τώρα. Μπορείτε να έχετε κατεψυγμένα τα λαχανικά, έτοιμα και κομμένα ή ζύμες, για παράδειγμα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ταμπελάκια σε μπουφέ, τώρα είναι η ώρα να αποφασίσετε για σχέδια και να τα εκτυπώσετε.

Ημέρα Τέταρτη: Τα Δώρα!

Έχετε ήδη κάνει τη λίστα σας; Μπράβο! Δεν προλάβατε; Δεν πειράζει, ακόμη δεν είναι αργά!

Αποφασίστε ποιος θα πάρει τι, αν εκτός από την άμεση οικογένεια θα δώσετε κάποιο δώρο σε συναδέλφους, φίλους, δασκάλους των παιδιών κλπ. Δεν είναι απαραίτητο σε όλους να δώσετε ένα έτοιμο, αγορασμένο δώρο, ή κάτι διαφορετικό σε καθέναν. Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε το ίδιο δώρο σε όλους τους δασκάλους των παιδιών, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κουλουράκια που φτιάξατε μαζί με τα παιδιά σας. (Από εμπειρία, καλό είναι να κρατήσετε μια λίστα με το ποιος πήρε τελικά τί, για μελλοντική αναφορά.)

Θυμηθείτε, τα σημαντικότερα δώρα δεν είναι απαραίτητα αυτά που κοστίζουν πολύ, αλλά εκείνα στα οποία αφιερώνουμε χρόνο και σκέψη.

Ημέρα Πέμπτη: Περισσότερη Καλοσύνη…

Σήμερα την ημέρα θα μπορούσατε να την αφιερώσετε εξ ολοκλήρου στο να παρέχετε κάτι σε εκείνους που φέτος θα έχουν λιγότερα από σας. Μπορεί ένας γνωστός σας να έχασε πρόσφατα τη δουλειά του, μπορεί να υπάρχει ένας ασθενής, μπορεί κάποιος να έχασε ένα μέλος της οικογένειάς του. Οι λόγοι για να είναι κάποιος λυπημένος ή δυστυχισμένος αυτές τις γιορτινές μέρες, είναι πολλοί.

Μπορεί να βοηθήσετε σε ένα συσσίτιο, μπορεί να προσφέρετε δωράκια σε μικρά παιδιά που δεν έχουν τους γονείς τους, μπορεί να βοηθήσετε έναν άστεγο με ρούχα και φαγητό. Αν θα το αποφασίσετε, και πού θα επιλέξετε να δώσετε τη βοήθειά σας, είναι καθαρά προσωπικό θέμα του καθενός.

Ναι, ξέρω, αυτές δεν είναι μόνιμες λύσεις, είναι μπαλώματα στο πρόβλημα. Ακόμη όμως κι αυτή η μικρή πράξη, μπορεί να δώσει χαμόγελο, ίσως ακόμη κι ελπίδα σε κείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Και δυστυχώς είναι πολλοί πια…

oopsblogara-christmas-table-setting

Ημέρα Έκτη: Σήμερα Μαγειρεύουμε!

Σήμερα εφαρμόζουμε αυτά που προετοιμάσαμε την τρίτη μέρα. Αν αποφασίσαμε να κάνουμε δωράκια που έχουν σχέση με φαγητό, μπορούμε να τα φτιάξουμε σήμερα.

Μπορούμε να προετοιμάσουμε τα συνοδευτικά, μέρος του κυρίως πιάτου ή ακόμη και ολόκληρο το επιδόρπιο, και να τα καταψύξουμε. Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε ολόκληρα γεύματα για τις μέρες που δεν θα προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια τάση να ξεφεύγουμε με το φαγητό των εορτών. Προσπαθήστε να κάνετε ένα ρεαλιστικό πλάνο, ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το χώρο, τα υλικά και το χρόνο που θα έχετε διαθέσιμα. Ευκαιρίες για δείξουμε τη μαγειρική μας δεινότητα υπάρχουν πολλές (από πάρτι, μέχρι κουλουράκια για το σχολείο).

Και κάτι τελευταίο…

Αξιοποιήστε αυτά που έχετε, αφήστε στην άκρη αυτά που θα θέλατε να έχετε.

Θα περάσετε πολύ πιο όμορφα αυτές τις ημέρες αν ο πήχης σας είναι βαλμένος τόσο ψηλά, ώστε να τον φτάσετε και να τον περάσετε με άνεση. Η χαρά που θα δώσετε στους άλλους θα είναι ίσως η μεγαλύτερη ανταμοιβή σας.

Τα Χριστούγεννα, είναι η αφορμή που ζητάμε για να δείξουμε λίγη παραπάνω καλοσύνη στους άλλους.

Φροντίστε να διασκεδάσετε, να κοιμηθείτε, να ξεκουραστείτε, να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε περισσότερο…

Καλές Γιορτές! Καλά Χριστούγεννα! Καλή Πρωτοχρονιά! 

 

 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

3 Σχόλια

  1. Τέλειες οι προτάσεις σας! Ευχαριστούμε πολύ κορίτσια!

  2. Εγώ πάντως αυτή την ανάρτηση θα την εκτυπώσω. Πολύ μου αρέσει να έχουμε κόσμο στο σπίτι γιατι εκτός από τη χαρά, φεύγουν απ’τη μέση και όλα τα μικροπράγματα που ξεχνιούνται εδώ κι εκεί στην καθημερινότητα και μόνο όταν τα παίρνεις (για να μη ντροπιαστείς στους καλεσμένους ντε!) βλέπεις πόσο πολύ τελικά σου έπιαναν το χώρο!
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up