Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ενός σπιτιού είναι ο καθαρός του αέρας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η μόλυνση που έχουμε μέσα στα σπίτια μας είναι πολύ χειρότερη από αυτή που υπάρχει έξω. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση; Μπορούμε να γεμίσουμε τα σπίτια μας με φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα αποτελεσματικά.

Το περιβάλλον που ζούμε μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο λόγω όχι μόνο των ρύπων που έρχονται από έξω, αλλά και από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.

Σας βρήκαμε λοιπόν τα έξι πιο δραστήρια φυτά, που θα αγαπήσετε και θα φιλοξενήσετε.

Από αυτά, τα δύο πρώτα μπορούν να καθαρίσουν από την ατμόσφαιρα βλαβερά συστατικά όπως το  βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το ξυλόλιο, την τολουΐνη και την αμμωνία. Τα υπόλοιπα τέσσερα δεν μπορούν να καθαρίσουν μόνο την αμμωνία.

Σπαθύφυλλο (Peace lily)

Θέλει μόνο σκιά και πότισμα μια φορά την εβδομάδα για να επιβιώσει. Βγάζει πανέμορφο λευκό άνθος. Είναι πασίγνωστο φυτό για την ευκολία στη συντήρησή του. Ακόμη κι αν δεν θυμηθείτε να το ποτίσετε, θα σας δείξει από μόνο του ότι διψάει – θα κρεμάσει προς τα κάτω.

Χρυσάνθεμο (Florist’s chrysanthemum)

Τα πολύχρωμα λουλούδια του χρυσάνθεμου κάνουν πολλά παραπάνω από το να ομορφαίνουν το γραφείο ή το σαλόνι μας.  Βοηθούν στην απομάκρυνση του βενζολίου, που βρίσκεται σε κόλλες, μπογιές, πλαστικά και απορρυπαντικά. Αγαπάει το δυνατό φως και για να ανοίξουν τα μπουμπούκια του θέλει να είναι κοντά σε ανοιχτό παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος.

Θα τα βρείτε σχεδόν σε όλα τα χρώματα. Αν πρόκειται να τα βάλετε σε βάζο, προσέξτε να επιλέξετε το σωστό είδος και όχι χρυσάνθεμα εξωτερικού χώρου, που τα πάνε καλύτερα σε κήπους.

Φοίνικας αρέκα (Bamboo palm)

Αυτός ο μικρός φοίνικας ευδοκιμεί σε σε εσωτερικούς σκιερούς χώρους και μπορεί να βγάλει άνθη και μικρούς καρπούς. Είναι η ιδανική επιλογή για να μπει κοντά σε έπιπλα που μπορεί να έχουν φορμαλδεΰδη.

Προτιμάει την υγρασία αλλά δεν θέλει πολύ πότισμα και θέλει δυνατό φως αλλά όχι κατευθείαν πάνω του. Του αρέσουν σχετικά χαμηλές  θερμοκρασίες από 18˚ – 30˚C.

Σανσεβιέρια (Variegated snake plant)

Μπορεί να την γνωρίζετε και ως γλώσσα της πεθεράς. Είναι από τα καλύτερα φυτά για να φιλτράρει τη φορμαλδεΰδη που βρίσκεται σε προϊόντα καθαρισμού, χαρτί , χαρτομάντηλα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Αν τη βάλετε στο μπάνιο σας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα – δεν την ενοχλεί το χαμηλό φως και η έντονη υγρασία.

Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα ή δύο γλαστράκια με αυτό το όμορφο φυτό στην κρεβατοκάμαρά σας. Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο τη νύχτα (αντίστροφα από ό,τι τα περισσότερα φυτά), πράγμα που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Κισσός μικρόφυλλος (English ivy)

Καταρχήν, ως αναρριχητικό φυτό, είναι ένα φυτό με επιθετική, επεκτατική συμπεριφορά. Σε ένα ανοιχτό περιβάλλον μπορεί να απειλήσει όλα τα άλλα είδη. Αν το βάλετε όμως σε μικρά γλαστράκια δεν μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά, εφόσον ελέγχετε το πόσο μεγαλώνει.

Θέλει υγρασία στο χώμα του και τουλάχιστον τέσσερις ώρες απευθείας ηλιακό φως καθημερινά. Ωστόσο δεν θα έχει πρόβλημα και με τις παραπάνω ώρες.

Δράκαινα Μαρτζινάτα (Red-edged dracaena)

photo credit: blumenbiene Drachenbaum (Dracaena marginata Tricolor) via photopin (license)

Οι κόκκινες άκρες αυτής της δράκαινας θα ομορφύνουν το χώρο σας. Ο θάμνος της μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμη και ως το ταβάνι σας. Εξαιρετικό για το φιλτράρισμα του αέρα, ιδανικό για περιπτώσεις που υπάρχουν βερνίκια και γυαλιστικά.

Δεν έχει μεγάλες ανάγκες για φως του ήλιου, χρειάζεται μόνο αρκετό χώρο για μπορέσει να ψηλώσει. Το συγκεκριμένο είδος το ξεχωρίζεται από τα άλλα είδη δράκαινας από το μωβ-κόκκινο τελείωμα στα πράσινα, μακρόστενα φύλλα του.

Θα δείτε ίσως ότι τα φυτά που σας προτείνουμε ανήκουν σε πιο ζεστά κλίματα. Εξαιτίας της ικανότητάς τους να ευδοκιμούν σε περιβάλλον χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο, η σύνθεση των φύλλων τους επιτρέπει να φωτοσυνθέτουν σε εσωτερικούς χώρους.

Ας βάλουμε  λοιπόν αυτά τα φυτά στα σπίτια και τα γραφεία μας, και ας τα αφήσουμε  να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να καθαρίσουν τον αέρα μας και να τον γεμίσουν με οξυγόνο.Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

2 Σχόλια

    • Κατερίνα μου κι εγώ σαν κι εσένα, δεν επιζεί ούτε κάκτος, απορώ με την ορχιδέα μου πώς έχει αντέξει ως τώρα. έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου σε δυο τρία από αυτά που προτείνω, νομίζω ότι θα τα πάμε καλά μιας και δεν θέλουν πολλά πολλά. Φιλιά!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up