Όταν ήμουν μικρή έβλεπα τη μαμά ή τη γιαγιά μου να ασχολούνται πάντα με τον κήπο, τις γλάστρες τους και τα βότανα. Ποτέ δεν καταλάβαινα τί τους άρεσε στην κηπουρική. Το μόνο που έκανα ήταν να ξεχορταριάζω τα αγκάθια ή τα ζιζάνια, και να μαζεύω ό,τι χρειαζόμασταν για τις καθημερινές μας σαλάτες. Άρα, δεν είχα ποτέ την ίδια σχέση με τον κήπο, όπως εκείνες.

Μεγαλώνοντας όμως, και χάνοντας αυτόν το κήπο, άρχισα να ανακαλύπτω την ομορφιά του. Είδα τί γοητεία ασκούσε το να καλλιεργήσεις τα δικά σου φυτά και βότανα. Ήταν ένα ξεχωριστός κόσμος. Ήταν ένας κόσμος όμορφος, πρακτικός, μυρωδάτος, υγιεινός, και κυρίως… νόστιμος.

Η μαμά μου έχει ένα φοβερό χάρισμα. Μπορεί να φυτέψει οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό φυλλαράκι, και να πιάσει ρίζα. Από τα φυτά εσωτερικού χώρου, μέχρι τις γλάστρες, τους θάμνους, τα λαχανικά στον κήπο και τα λουλούδια – μπορεί να τα κάνει όλα. Το χάρισμα το κληρονόμησε και ο ένας μου γιος. Φανταστείτε λοιπόν τη στεναχώρια μου, όταν ανακάλυψα ότι εγώ δεν το έχω. Ότι και να πιάσω, χώμα γίνεται. Μπορώ να ξεράνω ακόμη και τα φυτά που δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα για να αναπτυχθούν.

Τώρα, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να μάθει πώς να περιποιείται έναν κήπο. Επειδή όμως ήμουν άσχετη και επειδή εδώ έμενα πάντα σε διαμέρισμα, δεν κατάφερα ποτέ να γίνω καλή στην κηπουρική. Προσπάθησα, και μετά από αρκετές αποτυχίες, τα παράτησα. Φυσικά, το θυμόμουν κάθε φορά που πήγαινα στο μανάβικο και έβλεπα τεράστια φρούτα ή σκληρά ζαρζαβατικά. Και άνοστα. Κυρίως άνοστα.

Αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω, με βοήθεια από το μικρό μου, αυτή τη φορά. Και ξεκίνησα από τα πιο απλά. Αφού κατάφερα να μη σκοτώσω τα σπαθύφυλλα και τις άλλες μου γλάστρες, προχώρησα στα βότανα. Μοσχομύρισε βασιλικός και δυόσμος στο μπαλκόνι μου!

5 Βότανα που Μπορείτε Εύκολα να Καλλιεργήσετε Μέσα στο Σπίτι
Photo by Stephanie Studer on Unsplash

5 Βότανα που Μπορείτε Εύκολα να Καλλιεργήσετε Μέσα στο Σπίτι

Μετά από πειράματα και δοκιμές να καλλιεργήσω βότανα έξω, κατέληξα σε μια λίστα με τα 5 βότανα που μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς. Και ειλικρινά, αν τα κατάφερα εγώ, τότε μπορεί να τα καταφέρει οποιοσδήποτε!

Βασιλικός

Ποιος δεν αγαπάει το φρέσκο βασιλικό σε μια σάλτσα ή σε ζυμαρικά; Αποκτούν όλα τα φαγητά άλλη γεύση! Και αν σας αρέσει και το τυρί, τότε ο βασιλικός τα πηγαίνει σε άλλα επίπεδα. Είναι το τέλειο ταίρι.

Ο βασιλικός μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη στην υγεία. Μπορεί να καταπολεμήσει φλεγμονές, βοηθά στη μείωση του στρες και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μπορεί να καλλιεργηθεί ως ετήσιο ή πολυετές φυτό. Αν δοκιμάσετε να τον καλλιεργήσετε μέσα, τότε δοκιμάστε την ποικιλία με το πιο λεπτό φύλλο, που πιάνει λιγότερο χώρο. Ο πλατύφυλλος βασιλικός τα πηγαίνει καλύτερα σε μπαλκόνι ή κήπο.

Σχοινόπρασο

Αν έχετε δοκιμάσει σχοινόπρασο, ξέρετε ότι τη γεύση του δεν την μπερδεύεις με κάτι άλλο. Το δοκίμασα πρώτη φορά πάνω σε ψητές πατάτες, μαζί με ξινή κρέμα, στην Αγγλία. Αυτό ήταν. Επιστρέφοντας, πριν από είκοσι χρόνια, εδώ δεν το έβρισκες εύκολα, οπότε όταν είδα ότι μπορώ να το καλλιεργήσω και μόνη μου, φαντάζεστε τη χαρά μου. Συνεχίζω να το βάζω σε ψητές πατάτες αλλά και σε σούπες.

Το σχοινόπρασο περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά!

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο αλλά και βιταμίνη Α και C. Επίσης, το χειμώνα έχω παρατηρήσει ότι βοηθάει πολύ μέσα σε σούπα, όταν έχουμε βουλωμένες μύτες ή κρυολόγημα. Μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι, όταν το κόβετε, να μην αφαιρείτε όλο το μίσχο, αλλά να κόβετε μόνο το ένα τρίτο από το φυτό κάθε φορά.

5 Βότανα που Μπορείτε Εύκολα να Καλλιεργήσετε Μέσα στο Σπίτι-bottom
Photo by Alyson McPhee on Unsplash

Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος είναι λίγο πιο ιδιόμορφο βότανο. Ή το αγαπά πολύ κανείς, ή δεν το αντέχει καθόλου. Προσωπικά, το συμπαθώ. Αν και δεν το χρησιμοποιούσα παλιότερα, όταν άρχισα να πειραματίζομαι με μεξικάνικα φαγητά, ανακάλυψα την ομορφιά του.

Ο κόλιανδρος είναι ένα βότανο με πολύ λίγες θερμίδες και δεν περιέχει χοληστερόλη.

Είναι επίσης γεμάτο από αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αν και δεν αντέχει για πολύ καιρό, είναι πολύ εύκολο να το καλλιεργήσετε. Αν θέλετε να έχετε μια σταθερή παραγωγή, δοκιμάστε να φυτέψετε μερικά μπουκετάκια με χρονική απόσταση δυο ή τρεις εβδομάδες μεταξύ τους.

Ρίγανη

Το αγαπημένο όλων μας! Βάζουμε αποξηραμένη ρίγανη σχεδόν στα πάντα.  Ευτυχώς, σπάνια χρειάζεται να την αγοράσουμε, καθώς έχουμε κάθε χρόνο φρέσκια παραγωγή, από το χωριό. Επίσης, τώρα μπορώ να αποξηράνω και τη δική μου ρίγανη.

Η ρίγανη δεν είναι μόνο ένα φανταστικό βότανο που μπαίνει σε πολλές διαφορετικές συνταγές. Είναι επίσης εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιασικό.

Είναι εξαιρετικά εύκολο να πολλαπλασιαστεί, μπορείτε απλώς να φυτέψετε ένα κοτσανάκι της. Βάλτε μερικά κλαδάκια σε ένα φλιτζάνι με νερό και δείτε να τα βγάζουν ρίζες.

Μαϊντανός

Δεν προσθέτει μόνο ωραία όψη σε οποιοδήποτε πιάτο, είναι επίσης πολύ νόστιμο βότανο. Ο μαϊντανός δεν είναι απλώς μια γαρνιτούρα που θα πεταχτεί στο τέλος του φαγητού.. Όχι μόνο είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο βότανο, αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ο μαϊντανός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, C και Α και είναι επίσης μια μεγάλη πηγή σιδήρου. Είναι το προσωπικό μου αγαπημένο βότανο, που μπαίνει παντού. Πρέπει μόνο να προσέχετε να κόβετε τα εξωτερικά φύλλα από το φυτό, για να αναπτύσσεται από το κέντρο. Θα σας δίνει παραγωγή για αρκετούς μήνες αν όχι περισσότερο!

Τί λέτε, θα δοκιμάσετε να φυτέψετε αυτά τα εύκολα βότανα;

Εάν είστε εντελώς νέοι στην κηπουρική, ξέρω ότι ακόμη και η ιδέα ότι θα καλλιεργήσετε βότανα μπορεί να είναι τρομακτική.

Επειδή όμως σήμερα έχουμε ένα σωρό τρόπους που το κάνουν πιο εύκολο, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να δοκιμάσετε κι εσείς.

Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία που σκοτώνει τα πάντα, όπως εγώ, δοκιμάστε με ένα μικρό φυτό. Επιλέξτε ένα από τα αγαπημένα σας.

Μόλις δείτε ότι καταφέρνετε να κρατήσετε ζωντανό το φυτό σας, δοκιμάστε και με ένα άλλο. Δεν χρειάζεται να φυτέψουμε όλα τα βότανα αμέσως. Μικρά βήματα κάθε φορά.

Προσθέστε λίγη πρασινάδα στη διατροφή σας και στο σπίτι σας και απολαύστε τη φρέσκια αίσθηση στο φαγητό σας.

Με τον καιρό θα ανακαλύψετε ότι τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζατε.

Και αν θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα βότανα, μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας.
Author

Creator & Owner of © OopsBlogara Μαμά από το 2009 και blogger από το 2011, σε μια διαρκή αναζήτηση για το καλύτερο - Email: contact@oopsblogara.gr - All Rights Reserved.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll Up